Dupa toate cele intamplate in 2010, acum sunt chemat la mediere cu concubina cu care avem un baiat de 15 ani, pentru: exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre mama (dupa ce are probleme psihice cu nenumarate tentative de suicid dar pe care nu le pot proba, deoarece a luat toate actele din casa care sa certifice acest lucru si nu suntem casatoriti), stabilirea locuintei minorului (are domiciliul pe buletin la mine ca si concubina) si pensie de intretinere la care nu am nimic de comentat. CE SA FAC IN ACEASTA SITUATIE?
Prezenta dvs. la mediator nu este obligatorie. Daca considerati ca va veti putea intelege cu aceasta, pe aspectele aratate, atunci va puteti prezenta. Nu exista sanctiune pentru refuzul paratului de a se prezenta la mediere.
Oricum, se va ajunge in instanta:
1.daca va prezentati, si ajungeti la o intelegere in fata mediatorului, acesta va incheia un acord de mediere, pe care il veti prezenta la instanta;
2. daca nu va prezentati, atunci concubina, va depune o actiune la instanta prin care va solicita instantei sa pronunte o hotarare.
In ambele cazuri, este recomandat, sa beneficiati de asistenta specializata a unui avocat.
doar informare privind medierea este obligatorie. si se poate face si de avocat.trimiteti si dvs un raspuns mediatorului prin care spuneti ca nu sunteti de acord cu exercitarea autoritati si de ce. daca sunteti de acord si credeti ca va ajuta la ceva , mergeti la mediere. ceece trebuie sa stiti este ca valoarea acordului de mediere este doar a unui inscris sub semnatura privata. ca sa se rezolve cele doua chestiuni trebuie proces. deci, mergeti nu mergeti de proces nu scapati. desigur , daca vreti sa semnati un acord de mediere procesul va fi mai scurt , in sensul ca instanta va lua act de acordul de mediere si nu se vor mai administra probe.
Cum v-au spus si doamnele avocat, absentarea la sedinta de informare nu este sanctionabila pentru dumneavoastra. In acelasi timp insa, nu pierdeti absolut nimic daca participati si aflati mai multe despre disponibilitatea reala a mamei copilului pentru a va intelege asupra tuturor aspectelor pe care le-ati semnalat.
Daca dumneaei este dispusa sa se inteleaga, iar dumneavoastra preferati, de asemenea, o rezolvare amiabila, veti putea semna un contract de mediere care va permite desfasurarea procedurii de mediere de catre mediatorul respectiv, contra unui onorariu. Daca onorariul sau orice altceva la mediatorul care va face informarea vi se pare nepotrivit in raport cu posibilitatile sau interesele pe care le aveti, puteti cauta un alt mediator pe care sa-l agreati amandoi.
Prin mediere, toate acele aspecte pot fi discutate, negociate (desi suna urat termenul cand este vorba despre un copil) si transpuse intr-un acord de mediere pe care il semnati la finalul procedurii. Mergand cu acesta in instanta veti putea cere incuviintarea lui, avantajele fiind ca termenul de solutionare va fi mai redus, iar procedura in ansamblu privata, confidentiala si mai relaxata.
Ceea ce este esential este ca medierea nu se poate face decat cu acordul ambelor parti, deci trebuie mai intai sa vedeti care sunt intentiile reale ale doamnei si sa analizati si pozitia dumneavoastra. Daca participati la informare insa nu aveti nimic de pierdut, poate doar timpul alocat sedintei. Insa puteti castiga mult timp prin evitarea ulterioara a instantei, daca va intelegeti.
P.S. Nu trebuie sa fiti de acord in mod obligatoriu cu pozitia mamei, veti cadea de acord asupra unei cai de mijloc, cu care sa fiti amandoi de acord. Daca va intelegeti.