avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie (incredintare) copil minor dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie (incredintare) copil minor dupa divort

In urma divortului, pe cale amiabila sau nu, din vina ambilor soti sau a unuia, prin instanta sau la notariat, stabilirea custodiei/incredintarii copilului minor in varsta de 5 ani este obligatorie ? Daca da, care este procedura de urmat si care sunt prevederile legale ?
Multumesc !
Mircea
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 08:51, 28 Martie 2014
Da, este obligatorie. Procedura de urmat ati spus-o chiar dvs: daca va intelegeti cu sotia in toate problemele (domiciliul copilului, modalitatea in care doriti sa exercitati autoritatea parinteasca, programul relatiilor personale cu copilul al parintelui nerezident, etc) mergeti la notariat, daca aveti neintelegeri cu sotia mergeti in instanta cu mentiunea ca trebuie sa parcurgeti procedura prealabila obligatorie in care aflati despre avantajele medierii in conflictul dvs. Daca si dvs si sotia alegeti medierea in urma informarii la mediator, atunci discutati in cadrul sedintelor de mediere toate subiectele asupra carora aveti puncte diferite de vedere. Daca ajungeti la un acord de mediere, il depuneti la instanta cu o cerere de consfintire a intelegerii dintre parti si asteptati sa fiti chemati in camera de consiliu. Instanta pe urma da hotararea de expedient. Daca nu ajungeti la un acord in urma medierii, cu certificatul de informare eliberat de mediator puteti merge sa va judecati in instanta. Mentionez ca daca alegeti instanta, pe urma va razganditi si decideti sa incercati rezolvarea conflictului prin mediere, solicitati acest lucru instantei, iar instanta suspenda dosarul si va da un ragaz de 3 luni.
Daca prin custodie intelegeti stabilirea domiciliului copilului - da, aceasta trebuie mentionata expres in actul prin care se desface casatoria.
Daca prin custodie va referiti la exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre un parinte atunci aceasta este o exceptie si se obtine doar in instanta.
In toate celelalte cazuri autoritatea parinteasca se exercita in comun de catre cei doi parinti - acest lucru va fi mentionat (pentru claritate) in acelasi act prin care se desface casatoria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliul copilului dupa divort mamazzz mamazzz Buna ziua, Sunt casatorita de 11 ani si avem un copil de 4 ani. Locuim cu parintii sotului, in casa acestora fara sa fim proprietarii vreunei locuinte. Sunt ... (vezi toată discuția)
Divort in cazul in care este un copil minor la mijloc robertxl robertxl Buna ziua, Am cautat informatii legate de acest subiect insa nu sunt foarte lamurit in aceasta privinta. Sunt casatorit insa de ceva vreme nu ne mai ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor- autoritate parinteasca exclusiva prin acord baubau1608 baubau1608 Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri si as dori cateva explicatii de la oameni de specialitate. Eu si sotul meu ne vom desparti. Suntem parinti, motiv ... (vezi toată discuția)