avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Domiciliul copilului dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Domiciliul copilului dupa divort

Buna ziua,

Sunt casatorita de 11 ani si avem un copil de 4 ani. Locuim cu parintii sotului, in casa acestora fara sa fim proprietarii vreunei locuinte. Sunt hotarata sa divortez dar ce nu inteleg este cum se va stabili domiciliul copilului daca eu practic locuiesc la socrii. Trebuie sa ma mut cu chirie inainte de divort ca sa pot demonstra ca am unde sa-mi cresc copilul dupa ce ne despartim? Sau pot astepta si dupa divort sa-mi caut o locuinta decenta in care sa pot locui cu copilul?.
Cel mai recent răspuns: mamazzz , utilizator 08:39, 9 Aprilie 2014
Buna ziua. Aveti doua variante:
1. stabiliti cu tatal copilului de comun acord unde va fi domiciliul copilului dupa divort.
2. nu stabiliti nimic si va decide instanta si Autoritatea tutelara pentru dvs

Articolul 400 Locuinţa copilului după divorţ.
(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.

De aceea este bine sa va asezati cu tatal copilului la o masa si sa discutati toate aceste aspecte importante: domiciliul copilului, cum contribuiti fiecare la cresterea si educarea copilului, impartirea cheltuielilor, etc
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Ca instanta sa poata stabili domiciliul copilului trebuie ca dumneavoastra sa aveti in prealabil o locuinta unde autoritatea tutelara sa poata sa faca ancheta sociala care sa demonstreze ca aveti conditii materiale si morale pentru cresterea si educarea minorului.
multumesc pentru raspuns
copilul are 4 ani si bineinteles ca eu, ca si mama m-am ocupat de crestera copilului...sotul are grave probleme de comportament, este instabil psihic si deocamdata nu se poate discuta coerent cu el...sunt tot timpul amenintata cu moartea, de 2 ori am fost nevoita sa chem politia din cauza agresivitatii pe care o manifesta...si imi este frica ca nu cumva instanta sa stabileasca domiciliul copilului la el, eu locuind practic in casa socrilor...de aceea aveam nevoie de un sfat mai mult: sa ma mut cu copilul mai intai si dupa aceea sa divortez sau sa mai stau acolo si dupa divort sa ma mut?
mamazzz a scris:

multumesc pentru raspuns
copilul are 4 ani si bineinteles ca eu, ca si mama m-am ocupat de crestera copilului...sotul are grave probleme de comportament, este instabil psihic si deocamdata nu se poate discuta coerent cu el...sunt tot timpul amenintata cu moartea, de 2 ori am fost nevoita sa chem politia din cauza agresivitatii pe care o manifesta...si imi este frica ca nu cumva instanta sa stabileasca domiciliul copilului la el, eu locuind practic in casa socrilor...de aceea aveam nevoie de un sfat mai mult: sa ma mut cu copilul mai intai si dupa aceea sa divortez sau sa mai stau acolo si dupa divort sa ma mut?

Scuze, am inteles gresit varsta copilului. Mi-am corectat mesajul initial.
In acest caz, mutati-va cu copilul separat inainte de a intenta divortul.
mai am o intrebare: daca ma mut in chirie e obligatoriu sa-mi fac si mutatie pe cartea de identitate? Adica eu cum ar trebui sa dovedesc la autoritatea tutelara ca am alt domiciliu la care sa-mi cresc copilul?

Alte discuții în legătură

Divort prin mediere cu probleme andrufl andrufl Buna ziua! Eu si sotul meu am hotarat de comun acord sa divortam. Avem un copil minor, asa ca ne-am dus la un mediator, sperand sa trec mai usor peste ... (vezi toată discuția)
Divort - domiciliul copilului LuminitaAndreea LuminitaAndreea Buna ziua As dori sa stiu ce pot face in cazul in care in hotararea de divort care este definitiva scrie domiciliul minorului si al meu la adresa parintilor ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort Andreea U Andreea U Procesul de divort s-a incheiat in urma cu un an. Am tot sperat sa obtin o intelegere amiabila cu fostul sot pentru bunurile comune (un apartament achizitionat ... (vezi toată discuția)