Nu este obligatoriu sa apelati la un mediator.
In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )
Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).
Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).
Succes.
medierea inca nu este obligatorie ca si procedura prealabila, dar instanta va poate impune sa va prezentati la mediator pentru informare - asta e obligatoriu sa va informati privind medierea si sa depuneti certificatul de informare - insa nu va poate obliga nimeni sa alegeti medierea ca si modalitate de a solutiona dosarul.
in legatura cu situatia copilului din octombrie 2011 custodia este comuna, si doar pentru motive temeinice se stabileste custodia exclusiva. din punctul meu de vedere, in cazul dv, acordul sotului in vederea stabilirii custodiei exclusive este un motiv intemeiat care sa justifice luarea acestei masuri
Text extras din: Codul Civil 2009(r1) - al României
Art. 375. - (1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberându-le un certificat de divort, potrivit legii.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si în cazul în care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa îl poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor.
In termeni juridici, nu se defineste custodia, ci "exercitarea autoritatii parintesti" ( cu drepturi si obligatii". In Noul cod civil , art 397 prevede: "Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel". la art 398 gasiti si reglementarea autoritatii parintesti exclusive.
Divortul la notar pentru familiile cu minori poate decurge doar in cazul in care parintii sunt de acord asupra exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Altfel, doar o instanta putand decide exercitarea ei de catre un singur parinte, notarul nu poate desface casatoria in cazul altor optiuni.
Acum, depinde mai exact ce intelegeti prin "incredintarea" copilului, cum o numiti dvs. Daca este doar stabilirea domiciliului la dvs, este ceva mult mai simplu, se poate obtine chiar si prin notar ( oricum se parcuge etapa unei anchete sociale care sa valideze optiunea parintilor ).
Daca este vorba de atribuirea autoritatii parintesti exclusive, sunt valabile explicatiile de mai sus.
La mediator va fi necesar sa treceti pentru procedura prealabila de informare asupra medierii. Este mai mult formala, in cazul descris de dvs, iar daca va prezentati deodata impreuna cu sotul, se face rapid si fara costuri si vi se elibereaza un certificat de informare. Daca ar fi fost un circuit doar prin notar, procedura nu mai era necesara.
In privinta "deciziei parintilor pentru familia lor conform propriei dorinte", expresia este valabila pentru deciziile in familie. Dumneavoastra descrieti o decizie care nu mai priveste o familie, ci modul de separare a unei familii in care este implicat si un minor. Minorul a facut parte dintr-o familie (in care functioneaza rationamentul amintit) , si modul in care va continua in afara familiei desfacute va fi facut in conditii pe care Legea doreste sa le controleze mai strict.
Noul cod Civil a introdus o noutate fata de vechiul Cod al familiei, aceea de "interesul superior al copilului" in procedurile de desfacere a casatoriilor. Prin aceasta, instanta dar si alti factori implicati in procedura divortului ( notar sau mediator) sunt obligate - prin lege - sa vegheze ca, oricand pe parcursul procedurii de divort, interesul superior al copilului a fie protejat si sa primeze. Modul de control face subiectul unor explicatii mai ample, insa ceea ce este cel mai important este ca Legea pune mai presus de orice interesul copilului, la desfacerea casatoriilor.
Si stabilirea autoritatii parintesti in comun- ca regula care suporta si exceptii, face parte tot dintre elementele de noutate ale Noului Cod Civil, ca un demers care tine cont de perceptiile moderne asupra interesului copilului privind dezvoltarea armonioasa ulterioara divortului.
Prin incredintarea minorei catre mama ma refer la exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre aceasta. Acesta este un lucru stabilit de comun acord intre soti. Avem nevoie doar de o confirmare ca acest lucru poate fi acceptat de catre o instanta de judecata.
Si sunt curioasa cat ar dura daca am ajunge in fata unei instante cu o asemenea cerere. Nu se pune problema unui apel sau recurs.
Domnule mediator, fara sa va suparati pe mine, va marturisesc ca nu sunt de acord cu expresia "descrieti o decizie care nu mai priveste o familie". "Familie" pentru fiica noastra vom fii indiferent daca noi parintii mai suntem impreuna sau nu. Presupun ca juridic poate fi contrazis ce spun, insa moral nu cred.