avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul la notar cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul la notar cu minor

Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie comuna,se poate preciza ceva in conventie in acest sens?
Exclus
Art 375 ncc

(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).

Detalii: [ link extern ]


Si daca se hotaraste exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama ,asta inseamna ca se renunta la custodie comuna,program de vizita,pensie alimentara? Imi cer scuze doar ca nefiind in domeniu nu ma pricep. Sau se refera strict la deciziile privind copilul.
Nu doamna, inseamna ca nu va puteti intelege la notar ca numai un parinte sa exercite autoritatea parinteasca, ci amandoi veti exercita autoritatea parinteasca. De asemenea, pt a divorta la notar trebuie sa va intelegeti si asupra celorlalte aspecte- nume dupa divort, pensie, locuinta copilului, etc.
Daca vreti sa exercitati numai dvs autoritatea parinteasca , trebuie sa va adresati instantei si numai daca aveti motive temeinice, instanta va admite cererea.
Art. 398. Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
Am inteles! Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil minor ContSters166822 ContSters166822 Buna ziua, sunt in situatia in de: mama data din casa cu un copil de o luna, si inaintare divort de catre sot la notar.In aceste conditii ma sfatuiti sa merg ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor la notar Stoica Ana Stoica Ana Se poate desface o casatorie la notar daca sotii nu detin bunuri comune si cad de acord in privinta minorilor, respectiv, unul sa aiba tutela, celalalt sa ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor LidiaSav LidiaSav Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca ... (vezi toată discuția)