Buna seara!
puteti merge la notar daca vaintelegeti cu sotia asupra divortului si asupra tuturor institutiilor ce decurg din divortul dvs.
Daca nu va intelegeti consultati un avocat si dicutati cu acesta despre onorariul pe care vi-l percepe.
In cazul dvs puteti divorta pe cale amiabila la instanta si la notar. Acum depinde de dvs unde doriti. Trebuie sa stiti ca in ambele cazuri se va efectua o ancheta psihosociala la domiciliul minorului . la notar dureaza 30/ de zile si competent este notarul de la locul incheierii casatoriei sau de la domiciliul comun al sotilor. Daca apelati la instanta treceti si pe la mediator, instanta este cea competenta de la domiciliul comun al sotilor,va puteti reprezenta si singur sau puteti apela la serviciile unui avocat.
nimeni nu va poate tine in "relatia"de casatorie, nici macar un copil. Calitatea de sot inceteaza prin divort, cea de tata, mama, niciodata. Avand in vedere acestea trebuie sa vedeti cum sta situatia cu mama la acest moment si cum va evolua dupa ce discutati despre divort. Evident nu este un lucru care aduce bucurie, dar situatia trebuie gestionata rational. Daca nu sun conflict, si decideti far aprobleme sa puneti capat casatoriei, mergeti la notar. Daca va intelegeti si asupra exercitarii in comun a autoritatii parintesti priivnd copilul, problema e solutionata. Daca aveti si buniri de partajat si v-ati inteles, totul e ca si rezolvat.
Insa, daca sunt probleme legate de decizia de a de vorta a unuia sau a ambilor, daca sunt conflicte - probleme legate de modul de exercitare in comun a autoritati parintesti, ori de partajul bunurilor comune, daca este cazul, aveti 2 metode:
Ori prin mediere rapid si economic
Ori prin instanta, cu costurile de rigoare.
Pana la instanta, legea va obliga la o sedinta preliminara de mediere, la un mediator autorizat. Cred ca in acel moment, la mediator, veti realiza ce aveti de facut., Depinde foarte mult si de sotie. Lucrurile trebuiesc discutate. Copilul e principalul subiect in discutie.
In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )
Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).
Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).
Succes.