avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu copii (la notar sau la judecatorie)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu copii (la notar sau la judecatorie)

Buna ziua am si eu o cunostinta care are o problema , vrea sa divorteze de sot , nu mai locuieste cu el de aproape 3 ani de zile noul domiciliu este in Vaslui , domiciliul anterior cu sotul este in Giurgiu , in urma casatoriiei au rezultat 3 copii (10 , 12 , 14 ani) , intrebarea mea este daca nu se intelege cu sotul sa desfaca casatoria la un notar (in Giurgiu) in ce conditii poate inainta divortul prin judecatorie dar si daca poate il poate muta in Vaslui pentru ca ii este foarte greu financiar sa faca drum Vaslui-Giurgiu (este posibil sa aiba 3-4 termene ) si mai este si problema cu copii care au scoala si financiar iar fi greu sai auca la judecatoria de la Giurgiu.

Ce poate sa faca in aceasta situatie. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:11, 16 Martie 2014
Art. 914 NCPC - Instanţa competentă pt desfacerea casatoriei

(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.
Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.

Buna ziua,

In primul rand, anterior formularii cererii de divort in fata instantei de judecata, sotia este obligata sa parcurga etapa medierii.

Instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu comun al sotilor, in cazul de fata fiind Judecatoria Giurgiu.

Multumesc.
Exista vro sansa ca dupa primul termen stabilit ca ea sa ceara mutarea procesului la Vaslui , sa zicem ca aduce 1-2 martori care pot confirma ca nu a avut o casnicie fericita si ca el era violent si alcolic?

Iar in al doilea caz sa zicem ca il convinge ca asa e mai bine sa o ia fiecare pe drumul lui si se duc la un notar in ce conditii se poate ca sa nu fie nevoie sa vina cu copii de la Vaslui la Giurgiu?
Exista posibilitatea ca un notar sau autoritatea tutelara din Vaslui (protectia copilului) sa faca ancheta sociala si sa audieze minori in acest caz si sa transmita notarului din Giurgiu aceste date ?
Nu se poate cere mutarea la o alta instanta, daca nu e competenta.

Cererea de divort poate fi probata cu martori, in numarul admis de instanta. Astfel ca sotia poate solicita si aduce cati martori doreste, in limita numarului admis de instanta de judecata.

Divortul, inclusiv cel in care exista copii, poate avea loc in fata notarului doar in situatia in care partile se inteleg asupra tuturor aspectelor. Nu se audiaza copiii minori de catre notar.

Multumesc.

Nu este obligatoriu sa apelati la un mediator.

Sedinta de informare poate fi realizata si de catre avocat.


In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )

Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).


Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).


Succes.

Alte discuții în legătură

Divort, procedura ContSters240478 ContSters240478 Buna ziua, Doresc sa stiu ce etape trebuiesc trecute in cazul unui divort, tinand cont de cele de mai jos : - suntem casatoriti de aproximativ 3 ani - ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters323166 ContSters323166 Buna ziua!As vrea daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii. Sunt din Targoviste, sunt casatorita si am 2 copii minori . As vrea sa divortez si as vrea ... (vezi toată discuția)
Divort Ileana Muntean Ileana Muntean sunt casatorita de 13 ani ,dar de un an suntem despartiti,eu locuind in prezent in Bucuresti, adresa de domiciliu fiind de Timis....As putea intenta actiunea ... (vezi toată discuția)