avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, procedura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, procedura

Buna ziua,

Doresc sa stiu ce etape trebuiesc trecute in cazul unui divort, tinand cont de cele de mai jos :
- suntem casatoriti de aproximativ 3 ani
- avem 1 copil in varsta de 2 ani
- stam in locuinta parintilor sotului
- nu avem nici o proprietate pe numele nostru, doar sotia are o masina
- in acest moment lucram amandoi in Bucuresti, copilul il avem la cresa
- sotul este din Bucuresti, sotia din Constanta
- in cazul divortului cine va primii custodia pentru copil

astept raspunsul d-voastra si daca este necesar voi reveni cu completari.

multumesc,
Paul
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:00, 30 Octombrie 2013
Pai, in cazul divortului ce doriti, de fapt?
in cazul divortului, doresc custodia copilului. nu am alte cerinte.

multumesc,

In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.

Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.

Astfel, daca exista motive intemeiate, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

Celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului , precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Instanta competenta
Art. 914
(1) Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor.
Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul.

Asadar, judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul ( Judecatoria Constanta ) este competenta sa transeze procesul de divort, in fond.




Succes.


[ editat - va rog sa respectati regulamentul de postare si sa mai scrieti si normal-1.2. Scrierea nejustificata cu majuscule, litere îngrosate, italice, subliniate, sau cu alte artificii este greu de citit.



Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu copii (la notar sau la judecatorie) tomamarian18 tomamarian18 Buna ziua am si eu o cunostinta care are o problema , vrea sa divorteze de sot , nu mai locuieste cu el de aproape 3 ani de zile noul domiciliu este in Vaslui ... (vezi toată discuția)
Locul divortului mariadaria mariadaria Vreau sa divortez . Sunt cununata civil in comuna mea. Pot transfera dosarul de cununie civila in orasul unde locuiesc?am citit ca se trimite un certificat de ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters323166 ContSters323166 Buna ziua!As vrea daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii. Sunt din Targoviste, sunt casatorita si am 2 copii minori . As vrea sa divortez si as vrea ... (vezi toată discuția)