avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT

Buna ziua!As vrea daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii. Sunt din Targoviste, sunt casatorita si am 2 copii minori . As vrea sa divortez si as vrea sa stiu daca ma transfer cu serviciul de la Targoviste la Vaslui(lucrez la arhivele nationale iar parintii mei sunt din Husi/Vaslui si vreau sa ma mut la ei) pot sa deschid actiunea de divort acolo? Eu as vrea custodia unica a copiilor mei, pentru ca sotul meu este violent atat fizic cat si verbal si cu mine si cu cei doi copii( copilul cel mic are o problema la inima dar sotul il agreseaza si nu tine cont de aceasta). El are relatii aici in oras si imi este frica. Este destul de razbunator si ma ameninta mereu ca imi ia copii si ii duce la soacra mea. De partaj nu se pune problema pt ca nu avem nimic in comun. El nu are nici un venit.....iar in 10 ani de cand suntem casatoriti nu a muncit niciodata( se ocupa cu bisnita si din cate am auzit are si datorii mari, fiind imprumutat si la camatari).Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters323166 , utilizator 18:26, 11 Iunie 2014
instanta competenta sa judece divortul este cea de la domiciliul comun al sotilor iar in lipsa acestuia la domiciliul paratului-adica in Targoviste. Pe de lata parte dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, in afara de cazul in care instanta decide altfel.Instanta poate decide altfel numai in cazuri cand minorul este intr-un fel sau altul pus in pericol. Puteti aduna dovezi in sensul celor povestite mai sus si puteti cere custodie unica dar sansele sunt mici. Aveti insa sanse foarte mari ca minorilor sa le fie stabilit domiciliul la Dvs, asa incat daca va mutati la parinti ii puteti lua acolo. Daca sotul este foarte violent pana la solutionarea divortului puteti incerca sa obtineti un ordin de restrictie. Va sfatuiesc sa va luati un avocat si sa nu va lasati intimidata de aceste "relatii" .
In privinta instantei competente teritorial desfacerii casatoriei in cazul dvs., aceasta este Judecatoria Targoviste daca locuinta comuna este sau a fost in raza teritoriala a acesteia.
Art. 914 c.proc.civ.
Instanta competenta
(1) Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul.
......................................
In privinta exercitarii autoritatii parintesti exclusive, aceasta poate fi acordata de catre instanta ca o exceptie de la regula exercitarii autoritatii parintesti in comun, respectiv pentru motive temeinice, atunci cand se probeaza ca exercitarea in comun a acesteia ar prejudicia in mod grav interesul superior al minorilor.
Pentru stablirea provizorie a locuintei minorilor si a pensiei de intretinere in favoarea acestora, cat si pentru o solutionare mai rapida a acestor doua aspecte, aveti posibilitatea sa formulati separat de actiunea de divort si o ordonanta presedintiala ( bineinteles dupa ce va mutati cu copii in locuinta parintilor dvs.
Multumesc pentru raspunsuri! Noi avem pe buletine adresa cumnatei mele, dar nu mai locuim la ea de 5 ani. Am stat mereu in chirie. Eu totusi stiu un caz, al unei femei care locuia in Timisoara cu sotul si copilul, dar a bagat divort in Targoviste dupa ce si-a schimbat buletinul si a trecut adresa parintilor ei. E posibil sa fac asa?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
ContSters323166, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu copii (la notar sau la judecatorie) tomamarian18 tomamarian18 Buna ziua am si eu o cunostinta care are o problema , vrea sa divorteze de sot , nu mai locuieste cu el de aproape 3 ani de zile noul domiciliu este in Vaslui ... (vezi toată discuția)
Divort Ileana Muntean Ileana Muntean sunt casatorita de 13 ani ,dar de un an suntem despartiti,eu locuind in prezent in Bucuresti, adresa de domiciliu fiind de Timis....As putea intenta actiunea ... (vezi toată discuția)
Divort, procedura ContSters240478 ContSters240478 Buna ziua, Doresc sa stiu ce etape trebuiesc trecute in cazul unui divort, tinand cont de cele de mai jos : - suntem casatoriti de aproximativ 3 ani - ... (vezi toată discuția)