avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Locul divortului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Locul divortului

Vreau sa divortez . Sunt cununata civil in comuna mea. Pot transfera dosarul de cununie civila in orasul unde locuiesc?am citit ca se trimite un certificat de divorț si la starea civila...?...Mulțumesc.
Puteti introduce cererea de divorț la ultimul domiciliu. Aveti nevoie de certificatul de căsătorie in original la introducerea cererii de divorț.
Competenta este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul .( nu mai exista un domiciliu comun ).



Art. 914
Instanţa competentă
(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.

Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.


(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț ioana_livia ioana_livia Buna ziua . Actele de divorț trebuie înaintate in același oraș în care s-au produs cununia civila sau se poate intenta și din alt oraș ? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog sa ma ajutați cu următoarea situație. mama ... Madalkna Madalkna Buna ziua! Va rog sa ma ajutați cu următoarea situație. Mama mea vrea sa divorțeze de actualul soț cu care este căsătorită de 6 ani. El nu vrea sa se ... (vezi toată discuția)
Unde incep actiunea de divort? competenta teritoariala ionutniculae ionutniculae Buna ziua! Sunt despartit din anul 2011,iar la sfarsitul aceluiasi an \\"fosta\\" a plecat in Spania. Ultimul domiciliu comun a fost in jud. Suceava,dar eu ... (vezi toată discuția)