avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde incep actiunea de divort? competenta teritoariala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde incep actiunea de divort? competenta teritoariala

Buna ziua! Sunt despartit din anul 2011,iar la sfarsitul aceluiasi an "fosta" a plecat in Spania. Ultimul domiciliu comun a fost in jud. Suceava,dar eu locuiesc in jud. Dambovita. Pot incepe actiunea de divort la mine in judet? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionutniculae , utilizator 13:02, 20 Martie 2013
Potrivit art. 914 Noul Cod de Procedura Civila, cererea de divort se introduce la Judecatoria in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor.
Noul cod de procedura civila:

Instanta competenta Art. 914
(1) Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul.

Puteti introduce aqctiunea de divort in jud.Dambovita.
Exista insa si o exceptie, potrivit aceluiasi articol, daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei unde se afla ultima locuinta comuna,se poate introduce cererea de divort si la judecatoria unde dvs. reclamantul are locuinta, avand in vedere ca paratul locuieste in straintate.
Din cate cunosc "fosta" desi este plecata din tara are pe actul de identitate trecut adresa unde am locuit amandoi. Lucrul acesta nu ma obliga sa ma deplasez pana la Suceava pentru actiunea de divort? Am nevoie de martori in instanta pentru a demonstra nepotrivirea de caracter?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț în instanță. carmenelenavlad50@gmail.com carmenelenavlad50@gmail.com De 15 ani am plecat din București, acum locuiesc în județul Suceava (15ani), vreau să divorțez la judecătorie în Vatra Dornei se poate.Fostul soț are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!!!- competenta teritoriala divort madalinaadelina madalinaadelina Am si eu o intrebare,vreau sa divortez,eu acum sunt in judetul Ph,sotul este din alt judet,unde si eu am domiciliul,pot divorta in jud Ph daca am mutatie sau ... (vezi toată discuția)
In legatura cu un divort.. Abdulah81 Abdulah81 Da ca sunt din Jud Bacau casatorita la primaria din Jud Bacau insa sunt despartita nu pe cale legala,pot da divort in orasul Tecuci,am buletin pe Tecuci am ... (vezi toată discuția)