Nu este obligatoriu sa apelati la un mediator.
In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )
Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).
Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).
Art. 375. - (1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberându-le un certificat de divort, potrivit legii.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si în cazul în care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa îl poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor.