Buna ziua , am urmatoarea situatie , sotul meu - cetatean kosovar , deci non-UE a obtinut prin prisma casatoriei cu mine un permis de sedere temporara in Ro pe 1 an de zile. De la data obtinerii permisului a stat pe teritoriul Romaniei aproximativ 3 luni dupa care a venit cu mine in Elvetia ,unde eu am obtinut un permis de rezidenta temporara pe 5 ani. Sotul meu si cu mine venim in tara cam la 2 luni pentru cateva zile datorita faptului ca serviciul meu este in stransa legatura cu Romania. Intrebarea mea este daca in aceste conditii i se poate anula permisul de sedere temporara si mai mult daca exista posibilitatea sa nu i-l mai prelungasca. Am incercat sa fac aici in Elvetia o cerere de reintregire a familiei dar poate dura si pana la 1 an aprobarea , inutil de spus ca nici romanii si nici kosovarii nu sunt bine veniti aici.
In fine , este obligatoriu ca sotul meu sa aiba 6 luni cumulate pe teritoriul Romaniei sau nu are voie sa iasa din tara 6 luni consecutive?
Citez din LEGEA nr. 157 din 11 iulie 2011
La articolul 77 alineatul (3), dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu
urmãtorul cuprins:
"a^1) se constatã cã, dupã acordarea dreptului de şedere temporarã, strãinul cãsãtorit cu un
cetãţean român a avut o absenţã de pe teritoriul României pentru mai mult de 6 luni în decurs
de un an, cu urmãtoarele excepţii:
(i) absenţa de pe teritoriul României pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu,
indiferent de perioadã;
(ii) absenţa de pe teritoriul României motivat ã de starea de graviditate şi de naştere;
(iii) absenţa de pe teritoriul României din cauza unei boli grave;
(iv) absenţa de pe teritoriul României ca o consecinţã a unei împrejurãri excepţionale care a
fãcut imposibilã întoarcerea voluntarã."
Toate aceste exceptii se refera la absenta continua de pe teritoriul Romaniei. As vrea totusi pararea unui avocat despre cum sa interpretez legea.
Cand depuneti documentele pentru prelungire puneti in dosar copii dupa permisul dvs. de rezidenta, contractul de munca etc., adica tot ce atesta faptul ca lucrati cu forme legale in Elvetia. Ar fi bine daca ar exista si dovezi ale faptului ca locuiti impreuna (de ex. contract de inchiriere in care sa apara si el). Ar ajuta si daca sederea lui in Elvetia este inregistrata la autoritatile locale.
Ar folosi si niste poze... orice din care poate reiesi ca formati o familie.
In opinia mea daca dovediti ca locuiti impreuna in Elevetia nu veti avea probleme.