avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 263 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru transport extern de persoane?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru transport extern de persoane?

Suntem o firma de transport persoane. In baza unui contract cu o firma de turism din Bulgaria, urmeaza sa transportam cateva grupuri de turisti straini pe care ii preluam din Ungaria (2 zile), ii plimbam pe teritoriul Romaniei (cca 7 zile), apoi ii ducem la Sofia (2 zile) de unde vor pleca mai departe cu avionul.
Cum intocmim factura? Se colecteaza TVA pentru asemenea transporturi?
Multumesc.
Conform Normelor Codului fiscal:

(5)Pentru transportul internaţional de persoane, partea din parcursul efectuat în interiorul ţării este parcursul efectuat între locul de plecare şi locul de sosire a transportului de persoane, determinată după cum urmează:
a)pentru transporturile care au punctul de plecare în România şi punctul de sosire în străinătate, locul de plecare este primul punct de îmbarcare a pasagerilor, iar locul de sosire este considerat a fi punctul de trecere a frontierei dinspre România în străinătate, pentru pasagerii care urmează a fi debarcaţi în afara ţării;
b)pentru transporturile care au punctul de plecare în afara României şi punctul de sosire în România, locul de plecare este punctul de trecere a frontierei din străinătate spre România, iar locul de sosire este ultimul punct de debarcare a pasagerilor care au fost îmbarcaţi în afara României;
c)pentru transporturile care tranzitează România, fără a avea nici punctul de plecare, nici punctul de sosire în România, locul de plecare este considerat a fi locul de trecere a frontierei dinspre străinătate în România, iar locul de sosire este considerat a fi punctul de trecere a frontierei dinspre România în străinătate;
d)în cazurile prevăzute la lit. a)-c), pentru pasagerii care s-au îmbarcat în interiorul ţării şi s-au debarcat în interiorul ţării, călătorind cu un mijloc de transport în trafic internaţional, partea de transport dintre locul de îmbarcare şi locul de debarcare pentru aceşti pasageri se consideră a fi transport naţional.
(6)Facturile de transport internaţional se emit pentru parcursul integral, fără a fi necesară separarea contravalorii traseului naţional şi a celui internaţional. Orice scutire de taxă pe valoarea adăugată pentru servicii de transport, prevăzută de art. 143 şi 144 din Codul fiscal, se acordă pentru parcursul efectuat în interiorul ţării, în timp ce distanţa parcursă în afara ţării se consideră că nu are locul prestării în România şi nu se datorează taxa pe valoarea adăugată. Persoanele care efectuează servicii de transport internaţional beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor de bunuri şi/sau servicii şi pentru partea din transport care nu are locul prestării în România, în baza art. 145 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal.

Din cele de mai sus + art.143,144 din Codul fiscal rezulta ca pentru cazul expus de dvs. sunteti scutiti de TVA.

Mirela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport de persoane intracomunitar tinan2009 tinan2009 Pentru o firma care face transport de persoane in comunitate, va emite facturile catre persoane fizice cu tva sau fara? va rog si o referire la Codul Fiscal, ... (vezi toată discuția)
Transport international de persoane expro expro scuze, dar revin cu o intrebare, deci, o soc. com din romania platitoare de tva fact unei alte soc. din romania platitoare de tva o factura CU sau FARA TVA ... (vezi toată discuția)
Ordinul de deplasare in strainatate cboghita cboghita Buna ziua! Pentru soferii care lucreaza in strainatate cum se completeaza corect ordinul de deplasare si ma refer aici la data plecarii si data sosirii, ... (vezi toată discuția)