avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA integral sau partial la achizitie ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA integral sau partial la achizitie autoturism

Buna seara! in august 2012 am achizitionat in calitate de persoana juridica un autoturism folosit in scop comercial (agent comercial) pe care l-am platit integral la achizitie. in acest caz TVA-ul se deduce integral sau partial (50%), avand in vedere ca nu a fost cumparat prin leasing?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 10:17, 22 Decembrie 2013
Potrivit art.145^1 din Codul fiscal,in vigoare cu data de 01.07.2012,prevederile referitoare la limitarea la 50% a dreptului de deducere a TVA aferenta cumpararii de vehicule avand o masa totala maxima autorizata de sub 3500 kg,nu se aplica vehiculelor utilizate de agentii de vanzari si de achizitii. In acest caz,vehiculul fiind utilizat exclusiv in scopul activitatii economice,se aplica regulile generale de deducere stabilite la art.145 si 146-147^1(deducerea integrala a TVA).
chiar daca a fost achitat integral la achizitie? ca am gasit pe diverse site-uri referiri in acest sens cum ca daca se achita integral la achizitie se poate deduce doar 50% si doar in cazul leasing-ului se deduce 100%. Va multumesc
Potrivit art.45^1 lit.e) din Normele de aplicare ale Codului fiscal,vehiculele destinate exclusiv utilizarii de catre agenti de vanzari ,reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu prospectarea pietei,negocierea conditiilor de vanzare,derularea vanzarii bunurilor,asigurarea de servicii postvanzare,monitorizarea clientilor. Se limiteaza deductibilitatea TVA la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vanzari.
Daca vehiculul se incadreaza in prevederile de mai sus,la CUMPARARE,ca de altfel si la achizitia intracomunitara,importului,inchirierii sau leasingului,fiind utilizat in scopul activitatii economice, nu face obiectul limitarii dreptului de deducere a TVA(art.145^1 alin.(5).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mijloc fix masina achitata integral mericami mericami buna seara, am achizitionat o masina pe firma si este platita integral,este vorba despre un SCA as vrea sa imi spuneti daca TVA-ul aferent se deduce ... (vezi toată discuția)
Autoturism achizitionat din belagia fara tva nikylovesme nikylovesme Buna Ziua, Am o nelamurire. De curant m-am inregistrat pe un site de licitatii autoturisme din Belgia ca persoana juridica platitoare de TVA si inscrisa in ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate bon fiscal combustibil gheocont gheocont Pentru o societate de transport marfa cu 4 autocamioane , un bon fiscal sub 100 euro de combustibil poate fi deductibil la tva si cheltuieli pentru calcul ... (vezi toată discuția)