avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua.Ma aflu in urmatoarea situatie:Lucrez la o firma de aprox 1 luna de zile si am contract pe perioada determinata de 3 luni.Intre timp am gasit un alt loc de munca mai aproape de casa, mai bine platit, etc si as dori sa-mi dau demisia.De la inceput ni s-a spus ca abia dupa cele 3 luni vom putea pleca dc nu ne convine.
Cum as putea proceda sa pot pleca cat mai repede fara sa mai stau 20 de zile in preaviz(la cealalta firma au nevoie urgenta de mn).In cazul in care firma nu e deacord cu plecarea mea cu acordul partilor, ce pot face?Daca pur si simplu nu ma mai prezint la munca ce riscuri ma pot astepta?Se pot da sanctiuni, chiar daca nu sunt specificate in CIM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:51, 23 Decembrie 2013
Este incorect ceea ce vi s-a spus.

Orice tip de c.i.m. incheiat pe durata determinata poate inceta inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat.

Potrivit art.81 alin.1 C.mun., prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Asadar, demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

Puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partlor - art.55 lit.b C.mun. - , deoarece nu se acorda preaviz in aceasta situatie.
In cazul in care firma actuala nu e deacord cu plecarea mea cu acordul partilor ce pot face? Pot sa plec pur si simplu sau mi se va desface contractul cu anumite sanctiuni?
Puteti pleca fara sa respectati preavizul , ceea ce va poate aduce fie desfacerea disciplinara a c.i.m. , fie incetarea c.i.m. prin demisie.
am si eu o intrebare, daca pleci fara sa stai in preaviz si angajatorul te trece nepontat pe ziua de munca si iti ia de 3 ori din salariu acea zi de munca ce poti face?
asa se practica unde lucrez (casino) daca nu anunti ca nu vii la munca iti taie de 3-5 ori din o zi de munca salariu ce trebuie facut? am lipsit 1 zi si mi-a luat 3 mil din salariu
Vreau sa imi dau demisia si nu o accepta fara preaviz, dupa ce am depus demisia fara preaviz a modificato si a scris 15 zile preaviz si a avisat la memo in staff ce pot face in privinta asta?

@ Nepotul :
am si eu o intrebare, daca pleci fara sa stai in preaviz si angajatorul te trece nepontat pe ziua de munca si iti ia de 3 ori din salariu acea zi de munca ce poti face?


In aceasta situatie, fie va adresati instantei de judecata, fie va adresati unui mediator si/sau Inspectiei Muncii/ITM.


Vreau sa imi dau demisia si nu o accepta fara preaviz, dupa ce am depus demisia fara preaviz a modificato si a scris 15 zile preaviz si a avisat la memo in staff ce pot face in privinta asta?


Salariatul poate demisiona fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, potrivit art.81 alin.8 C.mun.

La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci va puteti da demisia fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu acordul părților am dreptul la al 13-lea salariu? Cipriana Urdea Cipriana Urdea Lucrez de 15 ani intr-o multinaționala și de la 1.11.2017 voi pleca,este Ok sa nu mi se dea pro-rata din al 13-le-a salariu? (vezi toată discuția)
Demisie si preaviz Madi1989 Madi1989 Buna seara,va rog sa ma ajutato. In acest moment am discutat cu managerul ca doresc sa plec din companie in alta parte. I-am cerut sa imi spuna care va fii ... (vezi toată discuția)
Demisia gantoialina@gmail.com gantoialina@gmail.com Bună ziua. Sunt în CCC , dacă îmi găsesc un alt loc de munca, este neapărată nevoie sa stau în preaviz la actualul loc de munca sau pot pleca cu ... (vezi toată discuția)