Buna ziua
Lucrez la o firma de paza din anul 2012 luna februarie si am o intrebare privitoare la drepturile privind concediul de odihna, in anul 2012, nu am primit nici-un ban pentru concediu, zilele nu le-am luat deoarece la angajare am fost trecut pe contract cu 4 ore si sa stau acasa pe te miri ce, cand am cerut banii, mi s-a dat un raspuns cum ca 'politica' firmei este ca banii sa se dea in momentul cand parasesti firma, ma intreb este corecta aceasta 'politica' a firmei si oare nu controleeaza nimeni firmele de paza care invart milioane pe lun, bani care sunt in mare majoritate 'negri', de stat de plata in momentul primirii salariului, nici vorba ,oare cine semneaza pentru angajati ,adeverinte de slariu se emit, cu salarii pe lunile respective de te doare capul, cum este in cazul nui coleg caruia i s-a emis o adeverinta pentru caldura pe luna august de 582 lei iar pentru card de credit de la banca de 250 lei pentru aceeasi luna !!!!
Pentru informarea dvs. aveti mai jos prevederile Codului Muncii referitoare la concediul de odihna:
ART. 144
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
ART. 147
(1) Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
(2) Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariaţi prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil şi va fi de cel puţin 3 zile lucrătoare.
ART. 148
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
ART. 149
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
ART. 151
(1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
ART. 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
ART. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
1. Zilele de CO neefectuate in 2012 , trebuia sa le luati pana la 31.12.2013, conform prevederilor art.146 alin.3 C.mun.
2. De asemenea, Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este posibila numai în cazul în care va inceteaza contractul individual de muncă.
3. Semnarea in fals este o infractiune prevazuta si pedepsita de Codul Penal. Daca exista asa ceva, atunci va puteti adresa Politiei-Serviciului de investigare a fraudelor.
deci sa inteleg ca pot lua doar zilele ,nu si banii de concediu, acestia putand fi luati odata cu incetarea contractului de munca, pe toti anii lucrati ,sau doar pe anul in curs?
Nu ati inteles corect.
Atunci cand efectuati concediul de odihna sunteti si platit cu o indemnizatie de concediu, proportional cu numarul de zile de CO.
Doar daca nu efectuati CO sau o parte din acesta pana la incetarea CIM, atunci angajatorul este obligat sa va compenseze in bani zilele de CO neefectuate.
Concediul de odihna anual se efectueaza de obicei in cursul anului respectiv sau cel mult pana la sfarsitul anului urmator.
Din pacate, sunt angajatori care nu respecta prevederile legale si nu trimit angajatii in CO sau nu le platesc indemnizatia cuvenita.
Daca luati CO , atunci aveti posibilitatea sa solicitati plata indemnizatiei pentru CO.
In general, angajatorul compenseaza in bani CO neefectuat numai pentru ultimul an de activitate. Pentru alti ani restanti nu. In aceasta sutuatie, va trebui sa promovati o actiune in instanta pentru a vi se va compensa in bani CO neefectuat pe ultimii 3 ani.
Pentru o perioada mai mare de 3 ani, nu mai puteti obtine nimic nici in instanta.