avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurari de pensie, sanatate?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurari de pensie, sanatate?

Buna ziua.Am si eu urmatoarea intrebare:
o persoana are un pfa - serv.contabilitate din 2010.Nu a avut activitate.Intrebare: ce trebuie sa faca pentru a beneficia de penie, serv.medicale dc.cumva are nevoie, de acei bani pt.crestere copil?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:42, 26 Decembrie 2013
1. Daca doreste sa fie asigurat in sistemul de pensii, sanatate si/sau somaj va trebui sa incheie contracte de asigurare cu Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si/sau AJOFM-ul. Astfel :

a. Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii 263/2010 avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, prevazut in contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata, in caz contrar datorandu-se dobanzi si penalitati de intarziere, pana la data achitarii sumei inclusiv.Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa, intre persoana interesata sau dupa caz tutorele, curatorul, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa de pensii.

Venitul asigurat inscris in contract poate fi modificat prin depunerea unui act aditional, care produce efecte pentru viitor de la data inregistrarii.

Actele necesare inregistrarii contractului de asigurare sunt :
- 2 exemplare contract de asigurare (sunt puse la dispozitie de catre casa de pensii pe site la Formulare)
- copie si original act identitate
- dosar incopciat

Având în vedere cuantumul câştigului salarial mediu brut stabilit prin Legea nr.6/2013 , nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 778 lei, nivelul maxim fiind în sumă de 11.115 lei, aceste valori fiind aplicabile din data de 25.02.2013.

Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta nivelului minim al venitului lunar asigurat fiind in suma de 244 lei.


b. Asa cum se dispune in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 800 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4 lei.

c. Potrivit dispozitiilor Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.

Daca venitul asigurat este egal cu salariul minim pe economie, atunci se va plati o contributie este de 44 lei pe luna.

d. In 2014 cotele contributiilor sociale se vor pastra la aceeasi valoare ca in 2013, potrivit bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor, aprobat prin Legea nr. 340/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie.

Ceea ce se modifica este :
- salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale care va fi 2298 lei.

- salariul minim brut pe economie 850 lei, de la 01.01.2014 si 900 lei de la 01.07.2014.

In acest caz , se va plati minim :
- pensie , CAS = 266 lei

- somaj = 4,25 lei

- sanatate = 46,75 lei.

2. Din Ordinul 1474/2011:
1. Situatie
Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

2. Solutie
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

1. Situație
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit

2. Solutie
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

1. Situatie

Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

2. Solutie

Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata datoriilor catre stat ca angajat mirelam_d mirelam_d Buna ziua, As dori sa stiu daca in conditiile in care nu lucrez, imi pot plati datoriile catre stat ca si cum le-ar plati un angajat normal ? Unde ma pot ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru pensie, somaj si sanatate magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu cum as putea plati asigurarile la sanatate,somaj si pensie daca nu am carte de munca la nici o firma.Se pot plati toate intr-un singur loc si ... (vezi toată discuția)
Inchidere contract de munca andreeaalexandra andreeaalexandra Buna ziua, ca rog frumos,daca ma poate indruma cineva in urmatoarea problema. Sunt administratorul unei firme de taxi,am doar o masina pe firma,am ... (vezi toată discuția)