avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Verificare la biroul de credit fara aprobarea mea
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Verificare la biroul de credit fara aprobarea mea

Buna ziua,

Am o problema cu o banca ... acum vreo 6-7 luni am fost jefuiti de aproximativ 6,000 RON (bani cash, din casa) si, cum aveam nunta dupa 2 luni, am cautat solutii de finantare de la banci, printre care si CEC Bank. Am inceput sa pregatesc dosarul pentru ei insa am renuntat pe parcurs cand am vazut ca imi cer niste documente care nu se dau in mod normal. Totusi, pe parcursul scurtei colaborari, se pare ca ei m-au verificat in baza de date a biroului de credite fara ca eu sa imi dau consimtamantul (nici verbal, nici scris). Am aflat acest lucru pentru ca am cerut o copie a situatiei mele de la biroul de credit acum 3 luni si am vazut ca apare si banca lor in lista bancilor care mi-au verificat situatia.

Le-am trimis un e-mail prin care le-am cerut sa imi explice de ce m-au verificat fara consimtamantul meu, e-mail la care nu am primit deloc raspuns. Dupa 3 saptamani i-am sunat, am vorbit cu ei si le-am cerut din nou un raspuns scris, insa nu am primit nimic.

Am incercat sa rezolv pe cale amiabila problema, insa ei nu au raspuns. Ce pot face in continuare? Sa ii sun din nou si sa inregistrez convorbirea ca sa am dovezi pe care sa le pot duce la protectia consumatorului? In plus, pot primi daune pentru ca mi-a fost verificata situatia de la Biroul de Credit fara acordul meu?
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2013
valeantudor, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:01, 27 Decembrie 2013
CEC bank este una din cele 25 de banci care sunt actionare la Biroul de Credit.
Biroul de credit a fost creat tocmai in scopul aflarii informatiilor despre incidentele de plata avute de cei care solicita credite.
BC respecta Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Gasiti mai multe informatii aici
[ link extern ]

Prin comparatie, Registrul Comertului elibereaza documente cu informatii similare despre firme la solicitarea altor firme fara a se cere acordul prealabil al firmelor verificate.
insa am reunntat pe parcurs cand am vazut ca imi cer niste documente care nu se dau in mod normal


Oare la ce documente va referiti ?

Cine poate consulta informaţia din bazele de date ale Biroului de Credit şi în ce condiţii?

"Participanţii (instituţii bancare şi non-bancare) la sistem pot consulta bazele de date ale Biroului de Credit atunci când li se solicită acordarea unui produs de tip credit sau de asigurare sau atunci când monitorizează comportamentul propriilor debitori."

[ link extern ]
cred ca nu era nevoie de acordul dvs
"Biroul de Credit, prin intermediul serviciului CRED-IT, pune aceste informaţii la dispoziţia participanţilor on-line, atunci cand aceştia le solicită în vederea acordării unui credit sau a monitorizării creditelor acordate."

Consultati legea 677/2001
decizia 105/2007
[ link extern ]
De exemplu, un printscreen cu softul revisal, in care sa se vada ca contractul meu e activ (problema aici e ca in acel printscreen apar si alti angajati ai firmei, cu CNP si tot, deci nu e deloc OK) - se pare ca CEC Bank nu vrea sa recunoasca "Raport per salariat" din revisal.

Inteleg ce spuneti, insa sunt date cu caracter personal. De-asta, eu trebuie sa imi dau acordul inainte sa imi fie verificate aceste date. Nu conteaza ca CEC Bank e actionar (pana la urma, toate bancile si institutiile creditoare sunt actionare). In plus, nu am solicitat niciun credit; doar am inceput sa adun documentele (mi-am retras toate documentele, inclusiv cererea de acordare credit, cand am renuntat la colaborarea cu ei).

Daca orice banca poate verifica fara consimtamantul meu situatia inscrierii la biroul de credite (daca cer un credit de la ei) atunci de ce ma pun toti sa semnez foaia cum ca sunt de acord ca ei sa imi vada situatia de acolo?
Sunt inregistrati ca operatori de date cu caracter personal.
Asta cu printscreen-ul e o pretentie deplasata intr-adevar.
Ati avut cerere de acordare credit la ei, puteau sa verifice fara acordul dvs.
Ati semnat un astfel de acord ? daca pe cererea pe care ati depus-o ati avut si un paragraf in care declarati ca sunteti de acord ?
Puteti depune o sesizare la Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, aceasta are atributii de control, putând investiga prelucrările de date cu caracter personal care cad sub incidenţa Legii nr. 677/2001 şi aplica sancţiuni, în cazul în care constată încălcarea dispoziţiilor legale de către operatorii de date cu caracter personal, în urma sesizărilor din oficiu sau pe baza unor plângeri depuse de persoanele lezate în drepturile lor.
[ link extern ] /

Aveti dovada corespondentei cu banca in care cereti explicatii ?


Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
Doar am completat cererea, nu am depus-o. Nici data nu era completata intrucat nu erau adunate toate documentele.

Nu am semnat niciun acord. Inteleg ce presupuneti (ca am depus cererea si mi-a fost refuzata) insa nu asta e cazul: nu am depus cererea si nu am semnat niciun angajament de niciun fel cu banca.

Am e-mail-ul din 12 noiembrie, la care am dat reply dupa 6 saptamani cerand din nou informatii (intrucat nu primisem niciun raspuns de la ei).

Alte discuții în legătură

Sesizare anspdcp bizbiz bizbiz Buna ziua. Am nevoie de o informatie. In firma la care am lucrat au fost anumite nereguli si angajatorul mi-a produs un prejudiciu material prin prelucrarea ... (vezi toată discuția)
Creanță biroul de credit fără notificare corespunzătoare ionut_au ionut_au Bună ziua. Am un credit și un card de credit deschis la CEC Bank. Acum 6 luni de zile, m-am prezentat la o sucursală CEC Bank a orașului unde locuiesc ... (vezi toată discuția)
Biroul de credit...... maryan27 maryan27 Am avut intarzieri la achitarea unor credite catre banca/banci prin anul 2008-2009. In anul respectiv mi-am achitat toate creditele in avans de la toate ... (vezi toată discuția)