avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate beneficia de somaj daca obtin venituri din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate beneficia de somaj daca obtin venituri din chirii?

sotul meu a fost trimis acasa pe data de 20 a acestei luni, unitatea i-a eliberat adeverinta necesara la somaj- are peste 12 luni lucrate neintrerupt,, iar pe adeverinta de la financiar figureaza cu venituri din cedarea bunurilor-chirii (avem un contract de inchiriere cu un medic stomatolog pe 5 ani) de 15 lei . In aceasta situatie nu mai poate beneficia de somaj?
mentionez ca in urma cu doi ani eram in aceeasi situatie si a beneficiat de somaj, acum de ce nu mai are acest drept?multumesc!
Cel mai recent răspuns: iela100 , utilizator 13:23, 21 Ianuarie 2019
cum 15 lei (venit din chirii) este mai putin decat 500 lei (indicator social de referinta), are si acum acest drept.

www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2013
ContSters257414, utilizator
1. Legea nr.76/2002 , art. 34 :
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

2. Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Din textele de lege mentionate mai sus rezulta ca puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile desfasurate in calitate de PFA, titular al unei I.I. sau membru al unei I.F.

Veniturile din chirii nu intra in categoria veniturilor din activitati autorizate, iar daca se obtine astfel de venituri atunci nu se poate beneficia de indemnizatia de somaj.
multumesc mult pentru raspuns, detaliat si pe intelesul tuturor.
Veniturile din asigurari(agent de asigurari) in ce categorie intra?
In aceste situatii cum se poate proceda pentru infiintarea unei intr autorizate?
Se mai poate face ceva atat timp cat exista acest contract de inchiriere pe 5 ani?
veniturile din asigurari nu intra in niciuna dintr categoriile mentionate de dvs, decat daca suntetu PFA, titular al unei intreprinderi individuale sau membru al unei intreprinderi familiale.

Un G H I D privind documentele necesare pentru înregistrarea şi autorizarea profesionistilor
persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, şi întreprinderi familiale il gasiti aici
[ link extern ]
Mutati contractul pe alta persoana. Chiar daca sunt 2 proprietari contractul poate fi facut pe un al treilea.

Alte discuții în legătură

Venituri din chirii si indemnizatie de somaj gigi71 gigi71 Buna ziua. In cazul in care o persoana are un contract de cedare bunuri (inchiriere camera) in val. de 100 ron/luna, persoana respectiva (proprietarul) poate ... (vezi toată discuția)
Relizez venituri din chirii, pot beneficia de indemnizatie de somaj? adybican adybican Buna ziua, Am fost sa-mi depun actele pentru somaj da r mi s-a spus ca datorita faptului ca am un apartament inchiriat nu voi beneficia de ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Somaj VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)