avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poti da afara un sofer daca si-a pierdut permisul auto?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poti da afara un sofer daca si-a pierdut permisul auto?

Un angajat pe post de sofer a produs un accident,fara victime si pagube si i s-a suspendat permisul auto pe o perioada de 90 de zile.Angajatorul doreste sa-i desfaca contractul de munca din motive imputabile salariatului.Este legal?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:22, 30 Decembrie 2013
Cred ca mai repede devin incidente prevederile de mai jos:
Art. 50 C.mun. - Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
.....
h) de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
Daca nu au fost victime sau pagube inseamna ca nu a fost accident!

Art.75. – Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;

Vehiculul apartinea firmei sau era proprietatea angajatului?

In ce a constat in fapt evenimentul si care sunt motivele pe care doreste angajatorul sa le invoce pentru desfacerea contractului de munca?

Pentru a desface c.i.m. din motive imputabile angajatului in primul rand trebuie efectuata cercetarea disciplinara preliminara iar printre motivele concedierii trebuie sa se regaseasca incalcarea atributiilor din fisa postului sau prevederilor din regulamentul intern.

Daca soferul era sub influenta alcoolului iar vehiculul condus apartinea firmei se poate lua in considerare desfacerea c.i.m. dar numai dupa cercetarea disciplinara.


Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2013
cyan, moderator
Masina(o dubita) e a firmei(comodat cu o pf),soferul(care cara marfa) a lovit o alta masina in parcare,n-a observat(cica),a plecat,proprietarul a primit acasa invitatie(cum s-o chema),au mers la politie,iar soferul a primit amenda si i s-a retinut permisul(pt.parasirea locului faptei,banuiesc).Patronul e foarte suparat ca il tine degeaba 3 luni si vrea sa-l dea afara.
Ce inseamna "cercetarea disciplinara preliminara" in acest caz.Faptul ca a mers la politie si a recunoscut fapta nu-i de ajuns?
In fisa postului sau in regulamentul intern n-am vazut ceva de genul "n-ai voie sa faci accidente si sa parasesti locul accidentului"...Se poate trece acolo asa ceva?
1. Pentru a se efectua cercetarea discplinara, nu este de ajuns declarata data la politie.

2. Cercetarea disciplinara presupune mai multi pasi de efectuat, si anume:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

3. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

4.
In fisa postului sau in regulamentul intern n-am vazut ceva de genul "n-ai voie sa faci accidente si sa parasesti locul accidentului"...Se poate trece acolo asa ceva?


Se poate trece asa ceva, insa aceasta obligatie incumba din prevederile legale in materie. Toate principiile dreptului îsi asigura functionalitatea prin respectarea conduitei prescrise prin normele juridice
Inteleg ca nu are niciun drept sa-i desfaca contractul de munca,asa,pur si simplu ca asa doreste...

Alte discuții în legătură

Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)
Concediere, cim cu durata determinata CristinaLutiu CristinaLutiu Buna ziua. S-a facut o angajare cu CIM pe durata determinata din 10.02.2015.Salariatul nu respecta programul de lucru, are un comportament urat si ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)