avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente

Buna seara ,
Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa luam legatura cu el. L-am trecut nemotivat in pontaj. Daca nu apare , eu ce fa? Cate zile pot sa-l trec nemotivat? In revisal se inregistreaza aceste nemotivate? Ii pot desface CIM la mai multe nemotivate?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 14 Decembrie 2015
1. Sunt unele intrebari la care raspunsurile ar trebui sa le gasiti in regulamentul intern al angajatorului.

Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii (sau persoana imputernicita de angajator);
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara sau a persoanei imputernicite, care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

2. Codul Muncii la art.51 (2) prevede ca, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Asadar , suspendarea contractului individual de munca este facultativa si nu obligatorie in aceasta situatie.

Daca angajatorul decide suspendarea c.i.m. atunci perioada de suspendare se opereaza in REVISAL.
multumesc
Buna ziua,
Nu va suparati, daca ma puteti ajuta, in cazul in care se dispune cercetarea disciplinara a unui salariat care nu se prezinta la locul si ora stabilite prin convocarea trimisa, i se poate desface CIM ? are absente nemotivte.
Multumesc
Buna ziua,
Daca nu se prezinta la convocarea facuta in vederea cercetarii disciplinare se va consemna acest lucru in procesul verbal intocmit. Angajatorul poate dispune sanctionarea salariatului fara a mai fi necesara cercetarea disciplinara.
Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
....

Prin urmare, ii puteti desface disciplinar c.i.m. pentru absente nemotivate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)
Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)
Concediere angajat nemotivat marcucarolina marcucarolina Va rog frumos sa-mi spuneti ce etape trebuie sa parcurg cand un angajat nu s-a prezentat la munca ,pot sa-i desfac contractul de munca pentru o singura ... (vezi toată discuția)