Salut, as dori si eu cateva sfaturi juridice: in data de 23.10.2013, m- am angajat ca agent de interventie, am semnat contractul individual de munca, precum si demisia in alb, lucru fara de care nu ma angajau si mi s-a oprit si certificatul de nastere in original. Dupa angajare au intervenit mai multe probleme, printre care neplata conform CIM a salariului, intarzieri de 5-6 zile, orele lucrate 240, plata se face fara fluturas, fara spor de vechime, in data de 24.12.2013, mi-am dat demisia, acum nu mi se face lichidarea si nu mi se resti
tuie actele in original, am si inregistrari audio in care recunosc ca au acte in original, am facut si o sesizare on-line la ITM, ce ma sfatuiti sa fac in continuare!
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
In acest caz, asteptati raspunsul celor de la ITM si apoi decideti cum veti proceda in continuare.
De asemenea, neplata drepturilor salariale poate face obiectul si : - unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)