avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca

Buna ziua si LA MULTI ANI !

Am o intrebare , firma la care lucrez are CCM valabil pina in mai 2014, dupa aceasta data ce se intimpla, nu mai exista CCM si nu se vor mai aplica unele drepturi angajatilor prevazute doar in CCM la nivel de societate, sau angajatorul are obligatia de a face o prelungire pina la un an, ptr ca are peste 20 de angajati. aproximativ 100, doresc sa stiu ptr ca in acest caz calificatilor li se poate acorda minimul de 850 iar celor cu studii superioare la fel.
astept raspunsul dvs, cu multumiri
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 7 Ianuarie 2014
Daca nu se mai incheie un alt ccm la nivel de unitate, atunci acele drepturi acordate in baza vechiului ccm nu se mai acorda. Prin urmare, salariul minim care se paote acorda tututor angajatilor indiferent de studiile necesare pentru ocuparea unui post poate fi salariul minim pe economie.

Legea prevede ca, negocierea ccm-ului este obligatorie , nu si incheierea acestuia.
freeelis a scris:

Daca nu se mai incheie un alt ccm la nivel de unitate, atunci acele drepturi acordate in baza vechiului ccm nu se mai acorda. Prin urmare, salariul minim care se paote acorda tututor angajatilor indiferent de studiile necesare pentru ocuparea unui post poate fi salariul minim pe economie.

Legea prevede ca, negocierea ccm-ului este obligatorie , nu si incheierea acestuia.


In legatura cu negocierea, ccm-ul nostru a fost valabil 2011-2013, deci incepand cu 2014 ar trebui sa facem doar negocierea daca doar aceasta este obligatorie ci nu si incheierea.Puteti sa-mi spuneti si mie care sunt pasii pt negociere si ce anume acte tr incheiate?Exista un formular tip?
Va multumesc mult si va doresc un an mult mai bun si sa lucrati cu aceiasi promptitudine de pana acum.Este un site excelent cu oameni profesionisti.
Pasii ar fi urmatorii:
- convocarea la negocierea ccm la nivel de unitate
model de convocator gasiti aici
[ link extern ]

- demararea negicierii ccm la nivel de unitate

- incheierea ccm sau a procesului verbal de finalizare a negicierii.

- inregistrarea ccm la ITM

Legea nr.62/2011 prevede:
Art. 129
(1)Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.
(2)Iniţiativa negocierii aparţine angajatorului sau organizaţiei patronale.
(3)Angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
(4)În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
(5)Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.
(6)Contractele colective de muncă pot să prevadă renegocierea periodică a oricăror clauze convenite între părţi.
Art. 130
(1)În termen de 5 zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere prevăzute de art. 129 alin. (4), angajatorul sau organizaţia patronală are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.
(2)La prima şedinţă de negociere se stabilesc informaţiile publice şi cu caracter confidenţial pe care angajatorul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai reprezentanţilor angajaţilor, conform legii şi data până la care urmează a îndeplini această obligaţie.
(3)Regimul informaţiilor confidenţiale puse la dispoziţie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare şi consultare a angajaţilor.
(4)Informaţiile pe care angajatorul sau organizaţia patronală le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali ori a reprezentanţilor angajaţilor, după caz, vor cuprinde cel puţin date referitoare la:
a)situaţia economico-financiară la zi;
b)situaţia ocupării forţei de muncă.
(5)Tot la prima şedinţă de negociere părţile vor consemna în procesul-verbal următoarele:
a)componenţa nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise;
b)nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;
c)durata maximă a negocierilor convenită de părţi;
d)locul şi calendarul reuniunilor;
e)dovada reprezentativităţii părţilor participante la negocieri;
f)dovada convocării tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negociere;
g)alte detalii privind negocierea.
(6)Data la care se desfăşoară prima şedinţă de negociere reprezintă data la care se consideră că negocierile au fost declanşate.
(7)La fiecare şedinţă de negociere se vor încheia procese-verbale semnate de reprezentanţii mandataţi ai părţilor în care seva consemna conţinutul negocierilor.

Am inteles, dar noi vrem sa initiem doar negocierea, pentru aceasta va trebui doar convocatorul si procesul verbal de finalizare a negocierii?nu se mai intocmeste ccm.

Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca partile nu ajung la un acord cu privire la incheierea unui nou ccm , atunci nu se poate incheia un nou ccm.

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua! Ultimul CCM al firmei a fost inregistrat pe 26.03.2014 si este valabil 2 ani. Ma poate ajuta cineva cu detalii despre acest CCM? Cand se ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca laszloecaterina laszloecaterina am peste 21 de salariati (34 sezon si extrasezon (oct-martie 5) cum se procedeaza pentru initierea contractului colectiv de munca. Multumesc (vezi toată discuția)
Negociere ccm daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cine negociaza contractul colectiv de munca la nivel de societate daca in cadrul societatii exista sindicat reprezentativ dar are numai 80 ... (vezi toată discuția)