Buna dimineata! Sunt somera si somajul meu este de 539 lei. Intrebarea este: este posibil ca in urma cresterii salariului minim pe economie sa creasca si indemnizatia de somaj? Multumesc.
Din pacat nu.Indemnizatia de somaj a fost calculata avandu-se in vedere cotele procentuale asa cum sunt prevazute in art.39(3) L76/2002. Mai concret, ea a fost rezultatul unui calcul avand la baza niste sume certe, concrete care au fost deja realizate.Indemnizatia de somaj, odata calculata, ramane constanta pe toata durata acordarii ei, nu face obiectul nici unei indexari.
Legea nr.76/2002
Art.39 :
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Nu este psoobila asa ceva, intrucat indemnizația de somaj se raporteaza ca valoarea indicatorului social de referinta si la media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.
Legea nu produce efecte retroactive, chiar daca dvs ati fost salariata cu minimum brut pe economie.
Somaj
Mariana Petriuc
de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca?
(75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)