Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute de legiuitor (scutire/esalonare de la plata taxei de timbru, plata expertului, asigurarea asistentei prin avocat, etc) insa valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute nu poate depăşi, în cursul unui an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Citez:
ART. 18
Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviinţarea ajutorului public judiciar vor fi puse în sarcina celeilalte părţi, dacă aceasta a căzut în pretenţiile sale. Partea căzută în pretenţii va fi obligată la plata către stat a acestor sume.
ART. 19
(1) Dacă partea care a beneficiat de ajutor public judiciar cade în pretenţii, cheltuielile procesuale avansate de către stat rămân în sarcina acestuia.
(2) Instanţa poate dispune însă, odată cu soluţionarea cauzei, obligarea părţii care a beneficiat de ajutor public judiciar la restituirea, în tot sau în parte, a cheltuielilor avansate de către stat, dacă prin comportamentul nediligent avut în timpul procesului a cauzat pierderea procesului ori dacă prin hotărâre judecătorească s-a constatat că acţiunea a fost exercitată abuziv.
La fel, daca in cadrul unui proces de succesiune, partea care a beneficiat de ajutor public judiciar obtine in urma pronuntarii partajului o suma de bani sau imobile a caror valoare este mult superioara ajutorului acordat, instanta va dispune restituirea ajutorului public judiciar