avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie din strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie din strainatate

buna seara si la multi ani !
am si eu o nedumerire , vreau sa precizez ca lucrez in germania si platesc acolo contributiile sociale fiind angajat acolo .. am platit si aici contributia la casa de pensii ma intereseaza daca anii lucrati in germania se adauga la pensie in romania sau cum se procedeaza in vederea pensionarii.. scuzele de rigoare pentru formulare . va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:31, 3 Ianuarie 2014
Si la pensionarea in Romania si la cea in Germania se vor lua in calcul si stagiile de cotizare din cealalta tara.
In cazul în care dvs. ati muncit atât in tara cât si in Germania platind contributiile de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor tari, atunci veti putea beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia germana, cât si cu cea româna, conform dispozitiilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii o veti depune la instituţia de la locul de reşedinţă. De exemplu, daca locuiti in tara, cererea se va depune la casa de pensii din Romania, urmand sa faceti si dovada stagiului realizat in Germania. In acest caz, din Germania va trebui sa obtineti formularul european E207.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitatea din strainatate se ia in considerare la calcularea pensiei in tara? felicia_nemeth felicia_nemeth Am lucrat 5 ani in Italia cu drept de munca, cu impozitele platite. Se pot adauga la cei 28 de ani de munca din tara? Cand si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Pensie sau ajutor din italia anto_riana anto_riana buna.am 60 de ani si cinci ani munciti in italia la o familie ,cu contract, unde defapt mai muncesc si acum.stie cineva daca e adevarat ca pot benificia de ... (vezi toată discuția)
Munca în germania și italia trasor trasor Bună ziua, v-aş ruga să îmi spuneți care este perioada minimă ce trebuie lucrată în Germania și/sau Italia pentru a putea fi adăugată la anii de ... (vezi toată discuția)