avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Pe data de 16 februarie copilul meu implineste 2 ani, pe data de 17 februarie ar trebui sa ma intorc la munca.
Problema este urmatoarea:
1)postul pe care am lucrat s-a desfiintat anul trecut in iunie si colegii mei au fost trimisi in somaj.
2)la data la care trebuie sa ma intorc am 23 de saptamani de sarcina cu al doilea bebe.
Va rog sa ma ajutati, nu stiu cum sa procedez.
Eu am dreptul la somaj, avand in vedere ca am stat in crestere copil 2 ani?
Dar eu as incerca cu concediu medical incepand cu data revenirii la munca (17 februarie), dar nu stiu daca se poate si nu stiu cum sa procedez.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:44, 18 Ianuarie 2014
1. - La revenirea din concediu crestere copil (CCC) angajatorul este obligat sa va reprimeasca la serviciu in baza aceluiasi contract individual de munca (CIM) ce a fost suspendat la data intrarii in CCC.
- Cu data de 17 februarie puteti prezenta si un certificat medical (daca este cazul) si mai trebuie sa prezentati si o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste faptul ca sunteti gravida.

2. Daca nu este posibil sa va reluati activitatea, fie si pe un alt post, puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca va inceteaza CIM cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).

3. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

4. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

5. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

6. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

7. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).


8. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.


Buna ziua!
M-au sunat de la firma cu o luna inainte sa ma intrebe ce fac, si practic sa ma atentioneze ca trebuie sa-mi dau demisia ca nu au sa-mi asigure loc de munca si nici somaj nu pot sa-mi acorde pentru ca au fost intr-un proces de reorganizare, nu stiu mai multe detalii.
Va rog sa ma ajutati, nu stiu cum sa procedez, nu as vrea sa pierd indemnizatia.
Din ziua in care trebuie sa ma intorc respectiv 17 februarie o sa intru in medical.
Cum sa procedez, fac cererea de revenire, dupa care merg cu medicalul?
Cu cat timp inainte trebuie sa merg cu aceasta cerere, concediul medical in cat timp trebuie dus la firma?
Pentru concediu medical trebuie sa ma internez in spital 2, 3 zile, pentru ca nu pot intra in prenatal avand in vedere ca o sa am doar 23 de saptamani de sarcina.
Trebuie sa specific ca oricum, chiar daca ar fi fost sa pot sa ma intorc la munca medicul care imi supravegheaza sarcina nu mi-ar fi aprobat intoarcearea deoarece ar fi trebuit sa lucrez si ture de noapte de 12 ore,si am o sarcina cu risc.
Sediul central al acestei firme se afla in alt oras, in orasul care locuies este doar un punct de lucru.
Cum ma sfatuiti sa procedez cu medicalul, merg si il las la punctul de lucru la persoana care se ocupa de personal aici sau sa il trimit prin posta cu recomandare de primire,curierat si la punctul de lucru merg doar cu o copie.
Astept un raspuns!
Multumesc!
1. Nu trebuie sa demisionati pentru ca astfel nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Deoarece angajatorul nu va poate asigura un loc de munca si sunt in reorganizare el este obligat sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti beneficia de indemnizatie de somaj.
- Daca angajatorul nu procedeaza asa faceti o sesizare la ITM.

3. Va inregistrati la Agentia de Somaj unde veti duce certificatul medical.

4. In continuare procedati cum am spus eu in mesajul precedent.
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent si apoi sa decida concedierea dvs .

3. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Bun, ma intorc, imi ofera un alt loc de munca decat cel pe care am lucrat sau imi spun ca trebuie sa-mi dau demisia.
Vreau sa ma lamuriti totusi si cu a doua optiune, eu pot sau nu sa merg cu concediu medical incepand cu data la care trebuie sa ma intorc?
Din calculele care le-am facut, as lua o suma mai mare de bani daca as intra in concediu medical, decat in somaj.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Somaj SDENYS23 SDENYS23 buna ziua am si eu o nelamurire daca angajatorul ma trimite in somaj pot i ulterior beneficia de concediu pentru crestere copil urmand sa nasc in iulie-august ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediu pt cresterea copilului mihaela_08 mihaela_08 Buna seara. Am si eu o intrebare. Pe data de 22 februarie 2013 o sa fie ultima zi de concediu pt cresterea copilului.am beneficiat 2 ani de aceasta ... (vezi toată discuția)