avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Valoare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Valoare somaj

bunaziua . tocmai am fost informata ca din februarie voi intra in somaj. am cautat informatii referitoare la acest subiect si astfel ca , cele pe care le-am gasit nu m-au prea lamurit . am in total , incepand din 2001 , pe contract ( carte de munca ), 7 ani si vreo 6 luni . daca am inteles bine asta inseamna ca durata somajului v-a fi de 9 luni ? si as mai dorii sa I-mi spuna cineva ce valoare v-a avea somajul meu daca in ultimii doi ani am lucrat ca muncitor calificat cu salarul minim pe economie.
va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: c79 , utilizator 14:17, 3 Ianuarie 2014
1. Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 39
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

In speta, pentru un stagiu de cotizare mai mare de 7 ani veti primi o indemnizatie de somaj pentru o perioada de 9 luni si in cuantum de: 75% x 500 + 5 % x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc din suflet pentru raspunsul foarte rapid si foarte lamuritor. acum am inteles.
va multumesc inca odata si doresc tuturor un AN NOU FERICIT !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Grigorie Palama Grigorie Palama La 15 anii vechime plus salariul brut 1525 cât îmi revine șomajul pe luna (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj MadiMadi28 MadiMadi28 Cum se calculeaza somajul,daca am lucrat 4 ani si am avut salariu brut lunar de 1525 de lei? (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj machis machis Poate cineva să-mi spună care este cuantumul indemnizaţiei de şomaj a unei persoane cu 27 ani de vechime în muncă şi un salariu de încadrare de 4400lei ... (vezi toată discuția)