avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna - compensare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna - compensare

buna ziua ! as dori sa stiu daca eu mai am de luat zile de concediu pe 2013 si stiu sigur ca anul acesta nu o sa le iau ,cand ar trebui sa primesc banii pentru zilele de concediu neefectuat ,care este perioada pana cand ar trebui sa le plateasca angajatorul ?va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:55, 5 Ianuarie 2014
1. Conform dispozițiilor Codului Muncii, art.146 alin.3, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

2. La alin.4 al aceluiasi articol se dispune ca, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

3. Faţă de lipsa unei rezolvări legale a situaţiei în care angajatorul nu acordă concediu, până la sfârşitul anului următor, salariatului care într-un an calendaristic nu a efectuat integral concediul de odihnă la care avea dreptul, soluţia nu poate fi decât acordarea unei despăgubiri egale cu indemnizaţia de concediu ce i s-ar fi cuvenit salariatului în cauză. Aşadar de la regula efectuării în natură a concediului de odihnă există nu numai excepţia privitoare la cazul încetării contractului individual de muncă, ci şi excepţia privitoare la situaţia când din motive obiective, nu s-a putut efectua concediul. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 600)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineata! as vrea sa intreb daca pot face ceva in legatura ... Cdefghi Cdefghi Buna dimineata! As vrea sa intreb daca pot face ceva in legatura cu o colega care de aproximativ 2 ani imprastie minciuni in legatura cu mine la locul de ... (vezi toată discuția)