Buna ziua si la multi ani.
Avand statutul de microinteprindere in ce priveste plafonul veniturilor, va rog sa iimi spuneti cum sa calculez impozitul daca unitatea are atat venituri din jocuri de noroc (si platea pana acum 5% din venituri) cat si, mai nou, din vanzari (cafea, sucuri, bautura). Aplic 5% pt veniturile din jocuri si 3 % pe vanzari, sau cum?
Multumesc
Cota de 5% aplicata asupra veniturilor este datorata de catre platitorii de impozit pe profit in cazul in care impozitul pe profit datorat este mai mic de 5% din totalul veniturilor(art.18 din CF).
Potrivit art.112^2, alineatul 6 litera c din CF, persoanele care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc nu pot aplica sistemul microintreprinderilor.
In opinia mea, aplicarea sistemului microintreprinderilor in cazul societatii respective, este contrara prevederilor legale.
Evident, aveti dreptate, de fapt era vorba de impozitul pe profit (5% pt jocurile de noroc), am vorbit total aiurea, am procedat corect pana acum. Ideea este insa cum procedez acum, când am si venituri din vanzari? Trebuie sa tin separat evidenta profitului din vanzari si sa calculez 16% la acesta ? sau...? Multumesc oricum pentru raspuns, dnul Marian.
In opinia mea nu trebuie sa tineti o evidenta separat, pentru ca vazarea cafelei si a sucurilor nu reprezinta o activitate in sine ci este parte a activitatii principale.
Veti determina impozit pe profit scazand din totalul veniturilor cheltuielile aferente, iar in cazul in care acesta este mai mic decat cota de 5% aplicata veniturilor, veti calcula si raporta la aceasta cota.
Este de fapt un impozit minim, nu puteti plati mai putin de 5% din venituri.