avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi minor orfan
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi minor orfan

Expun urmatoarea situatie .
-minor 17 ani,elev
-mama decedata in urma cu doi ani,stadiu de cotizare la pensie sub 10 ani.
-tatal decedat recent,cu handicap de gradul doi,pensionat,din cauza bolii nu a mai putut merge la comisia pentru verificare anuala si prelungirea pensiei asa incat a pierdut pensia de la stat si a ramas doar cu o pensie spentru nevazatori de 230 lei,stadiu de cotizare la pensie peste 15 ani.
Care sunt drepturile(pensie de urmas,ajutor social,etc) copilului ramas singur?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:23, 7 Ianuarie 2014
1. Copilul poate beneficia de pensie de urma in urma decesului mamei sale.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.


3. Asadar mamei i se va calcula o pensie de invaliditate gr. I din care copilul va primi 50%.

4. Luati legatura cu Casa de Pensii de care apartine copilul cu domiciliul sa va spuna ce acte sa depuneti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas toni1072 toni1072 Buna ziua, Am urmatoarea situatie in familie si nu stiu daca copilul minor poate beneficia de pensie de urmas dupa decesul parintelui bolnav Tatal a lucrat ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi financiare are un copil minor in cazul decesului unui parinte rodiana rodiana Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa aflu, din punct de vedere juridic, ce drepturi financiare are un copil minor in cazul decesului unui parinte. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)