avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua, am nascut pe 28.02.2013 si am intrat in ccc pe 14.04.2013 am optat pentru 1 an de zile.intrebarea este cand trebuie sa ma reangajez ca sa primesc stimulentul de insertie. Tatal copilului nu beneficiaza de ccc , am inteles ca trebuie sa stea si el o luna. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:38, 6 Ianuarie 2014
Daca tatal copilului indeplineste aceleasi conditii ca dvs. pentru CCC, atunci el are dreptul la 1 luna din CCC, dar nu este obligatoriu sa efectueze CCC de o luna. In acest caz, dvs. pierdeti 1 luna din CCC, deci ar trebui sa reveniti la lucru dupa ce implineste copilul 11 luni, adica in 29.01.2014.
Daca tatal nu indeplineste conditiile pentru CCC, atunci dvs. nu pierdeti 1 luna din CCC, deci veti reveni la serviciu in 01.03.2014.
Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, trebuie sa reveniti la lucru inainte de a implini copilul 1 an, deci cel tarziu in 27.02.2014 (daca tatal nu are dreptul la CCC).
Faceti cererea de reluare a activitatii catre angajator, si depuneti la primarie cererea pentru stimulentul de insertie.
Veti primi stimulentul pana implineste copilul 2 ani, pentru fiecare luna in care realizati venituri impozabile.

OUG nr. 111/2010:

ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

ART. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.


ART. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru ingrijirea copilului Alexamdru Alexamdru Daca astazi intru in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 1 an , la cate zile ma pot angaza ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Care sunt conditiile de indeplinit pentru primirea stimulentului de insertie? (vezi toată discuția)
Contract de consiliere ElenaTarna ElenaTarna Buna! am si eu o nelamurire.. In prezent sunt studenta si am dreptul la indemnizatia de crestere copil; As dori sa predau dans, contracost in cadrul unui SRL ... (vezi toată discuția)