avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mutare Dosar Penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Mutare Dosar Penal

Buna seara!
Intrebarea mea ptr. dvs. ar fi:
Se poate muta un dosar penal dintr un tribunal in altul? (adica am vrea sa se judece cazul in alt oras de un alt tribunal )
Stramutarea unei cauze se face atunci cand exista suspiciuni privind imparţialitatea judecătorilor, sau exista ,,duşmănii locale,, sau când există pericolul de tulburare a ordinii publice - persoanele implicate sunt de notorietate in orasul respectiv- ori când una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei.

Daca considerati ca aveti motive temeinice puteti adresa o cerere motivata ICCJ.
Legea 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti a adus unele modificari privind stramutarea, astfel in cazul Tribunalului, competenta pentru solutionarea cererii este Curtea de Apel.
ART. 55
Temeiul strămutării
#M70
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la curtea de apel competentă la o altă curte de apel, iar curtea de apel strămută judecarea unei cauze de la un tribunal sau, după caz, de la o judecătorie din circumscripţia sa la o altă instanţă de acelaşi grad din circumscripţia sa, în cazul în care imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor, când există pericolul de tulburare a ordinii publice ori când una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători ori procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei. Strămutarea judecării unei cauze de la o instanţă militară competentă la o altă instanţă militară de acelaşi grad se dispune de Curtea Militară de Apel, fiind aplicabile, în mod corespunzător, prevederile prezentei secţiuni privind strămutarea judecării cauzei de către curtea de apel.
#M50
În cursul judecăţii strămutarea poate fi cerută de partea interesată, de procuror sau de ministrul justiţiei.
#B
ART. 56
Cererea şi efectele ei
#M70
Cererea de strămutare se adresează Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau curţii de apel competente şi trebuie motivată. Înscrisurile pe care se sprijină cererea se alătură la aceasta, când sunt deţinute de partea care cere strămutarea.
#B
În cerere se face menţiune dacă în cauză se găsesc arestaţi.
#M50
Suspendarea judecării cauzei poate fi dispusă numai de către completul de judecată învestit cu judecarea cererii de strămutare.
Alineatul 4 *** Abrogat
#B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutarea procesului oltul oltul in ce conditii se poate stramuta un proces penal? (vezi toată discuția)
Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)
Cerere stramutare aurelpesa aurelpesa am calitatea de inculpat. La urmatorul termen vreau sa introduc o cerere de stramutare. Ma intereseaza daca dupa ce predau cererea presedintei la inceputul ... (vezi toată discuția)