avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general audit intern la o societate juridica proprietate ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

audit intern la o societate juridica proprietate privata

Va rog mult sa ma ajutati si pe mine, daca se poate, cu unele idei pentru desfasurarea auditului intern la o firma privata. Societatea este auditata extern, obligatoriu prin lege si se doreste sa infiintam si un departament de audit intern. Eu am lucrat in departamentul contabilitate si nu am experienta in audit si nu stiu cum sa-mi fac un plan de audit si ce trebuie sa fac concret. Standardele Internationale le-am citit, dar totul este prea teoretic si nu ma ajuta prea mult. Daca cineva ma poate ajuta cu cateva tehnici practice mi-ar fi de mare folos. Multumesc anticipat pentru ajutor si intelegere!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:48, 12 Aprilie 2009
-respectarea regulilor de functionare stabilite de societate, a deciziilor conducerii, repartizarea sarcinilor, proceduri de lucru, planificari, etc) cauzele si eventualele consecinte;
- ansamblul sistemului de control intern (preventive, de gestiune, ierarhic operativ, etc) si a sistemului contabil identifica slabiciunile sistemului de conducere si de control intern, a riscurilor asociate acestora si face propuneri pentru ameliorarea acestor sisteme;
- utilizarea eficace, eficienta, precum si protejarea resurselor financiare, materiale si umane, sesizeaza cazurile de gestiune defectuoasa, risipa, frauda, face propuneri de prevenire, eliminarea cauzelor, responsabilitati.

extras din OUG nr. 75/1999
Art. 21. - Auditul intern reprezinta activitatea de examinare obiectiva a ansamblului activitatilor entitatii economice in scopul furnizarii unei evaluari independente a managementului riscului, controlului si proceselor de conducere a acestuia.
Art. 22. - Auditul intern are drept obiective:
a) verificarea conformitatii activitatilor din entitatea economica auditata cu politicile, programele si managementul acestuia, in conformitate cu prevederile legale;
b) evaluarea gradului de adecvare si aplicare a controalelor financiare si nefinanciare dispuse si efectuate de catre conducerea unitatii in scopul cresterii eficientei activitatii entitatii economice;
c) evaluarea gradului de adecvare a datelor/informatiilor financiare si nefinanciare destinate conducerii pentru cunoasterea realitatii din entitatea economica;
d) protejarea elementelor patrimoniale bilantiere si extrabilantiere si identificarea metodelor de prevenire a fraudelor si pierderilor de orice fel.

in functie de specificul activitatii, organigrama, reguli interne, documente, circuit al documentelor, responsabilitati...auditarea este o activitate complexa care presupune cunoasterea politicii manageriale aplicate la nivel de societate, scopul si mijloacele de atingere ale acestuia...astfel incat prin examinarea profesionala a informatiilor culese audiotorul sa poata exprima o opinie responasbila si independenta in legatura cu starea de fapt si cu masurile care pot imbunatatii parametrii, indicatorii,criterii in vederea atingerii performantei propuse.

in ceea ce priveste auditul financiar acesta presupune certificarea situatiilor financiare intocmite in legatura cu normele legale care le reglementeaza si in legatura cu principiile economice si contabile.
Multumesc mult swidem!
Auditul financiar stiu ce inseamna, dar este diferit de cel intern, eu sunt membru al CAFR, dar nu ma ajuta deloc.... In soc noastra s-a inteles ca auditorul intern trebuie sa emita proceduri pentru toate departamentele, ceea ce este cam greu, nu pot cunoaste in amanunt specificul fiecarui departament.
Eu am inteles ca trebuie sa-mi fac un plan in care sa spun daca exista sau nu proceduri in procesul fiecarui departament si apoi sa spun unde exista riscurile, unde sunt neconformitati etc. Dar acest lucru implica ca o persoana din fiecare depart sa urmareasca procedurile si aplicarea lor, persoana care va discuta cu mine la audit, nu? Si apoi, daca imi mai permiteti, ce documente ar trebui sa obtin si sa le pastrez la dosarul de lucru?
Multumesc inca o data pentru promptitudine!
primul pas l-ati facut...ati formulat o opinie in legatura cu necesitatea colaborarii pe orizontala a unor persoane din diferite compartimente, probabil ati constatat si inexistenta unor documente formale si probabil lipsa circuitului informational...

principiile, procedurile,atributiile, competentele, obligatiile, masurile si documentele ca forma si suport sunt atributul unei activitati de analiza si siteza ca urmare a auditului...e o munca laborioasa care se bazeaza pe informatii si necesarul de informare, pe specificul organizatiei, pe scopuri definite. Sigur ca va trebui sa colaborati cu colegii.
Sfatul meu este urmatorul: definiti scopul, identificati necesarul de informatiile pe care le genereaza in prezent organizatia asa cum este ea organizata in prezent, identificati acele informatii care ar fi necesare pentru atingerea scopului propus, intocmiti fise de lucru care sa contina principalele intrebari in legatura cu scopul propus si solicitati raspunsurile de la persoanele competente sa va raspunda in cadrul organizatiei, construiti schema circulatiei documentelor avand in vedere asigurarea coordonarii, controlului si prevenirii, precum si persoanele vor raspunde de intocmirea acestora, persoanele care le va viza si cele care le va aproba (ierarhia competentelor)...

E o teorie intreaga cred...mi s-a rupt firul momentan( a deschis cineva TV:)))...
Oricum...totul pleaca de la definirea scopului si de la intrebarile pe care vi le veti pune...
Pastrati tot ceea ce concepeti in legatura cu acest demers...acesta va fi dosarul activitatii...Ulterior implementarii, totul va deveni mai usor, mai eficient, mai exact.


Spor!
Multumesc mult! O sa-mi iau inima in dinti si am sa incep auditul! Sfaturile dvs. mi-au fost de ajutor. Mult succes si numai bine!
Care este domeniul de activitate a unitatii? Daca este vorba de comert.....va pot ajuta eu cu unele sfaturi si niste modele de proceduri.

Alte discuții în legătură

Chitanta fiscala ong FieRRy FieRRy Buna ziua, Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. Un ONG este obligatoriu sa emita chitante fiscale celor ce doneaza? daca da care este legea? 2. ... (vezi toată discuția)
Dosar audit cu balanta,bilant stefan66 stefan66 salut tuturor, caut in disperare un dosar de audit complet, model 2010-2011 in vederea intocmirii lucrarii de licenta. Multumesc mult! (vezi toată discuția)
Fisa post lipovan lipovan X-(Doresc un model de fisa postului pentru contabil sef pt a-l descarca (vezi toată discuția)