avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Chitanta fiscala ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Chitanta fiscala ONG

Buna ziua,
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Un ONG este obligatoriu sa emita chitante fiscale celor ce doneaza? daca da care este legea?
2. Chitantierele se inregistreaza undeva? Fisc sau doar in cadrul ONG-ului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:59, 15 Aprilie 2018
Da, veti da chianta la incasarea in numerar a donatiei si chitantele le inregistrati in registrul de casa al ong-ului.
Imi puteti spune un articol de lege, pentru ca mi se pare ca este la dorinta ONG-ului sa introduca chitanta in registru de casa sau nu!
Va multumesc!
Legea contabilitatii (Legea 82 / 1991)
Art. 1 alin.2:
Instituţiile publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea financiară.
Art.2
(1)Contabilitatea este o activitate specializată în măsurarea, evaluarea, cunoaşterea, gestiunea şi controlul activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, precum şi a rezultatelor obţinute din activitatea persoanelor prevăzute la art. 1. În acest scop, contabilitatea trebuie să asigure înregistrarea cronologică şi sistematică, prelucrarea, publicarea şi păstrarea informaţiilor cu privire la poziţia financiară, performanţa financiară şi alte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată, atât pentru cerinţele interne ale acestora, cât şi în relaţiile cu investitorii prezenţi şi potenţiali, creditorii financiari şi comerciali, clienţii, instituţiile publice şi alţi utilizatori.
Art. 4
(1)Ministerul Economiei şi Finanţelor elaborează şi emite norme şi reglementări în domeniul contabilităţii, planul de conturi general, modelele situaţiilor financiare, registrelor şi formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă, normele metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora.
Art.6
(1)Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(2)Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.
Art.10
(1)Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării entităţii respective.
Art. 11
Deţinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor şi datoriilor, precum şi efectuarea de operaţiuni economico-financiare, fără să fie înregistrate în contabilitate, sunt interzise.

Art.41
Constituie contravenţie următoarele fapte:
1.deţinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor şi datoriilor, precum şi efectuarea de operaţiuni economico-financiare, fără să fie înregistrate în contabilitate;
2.nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice, (...) , cu privire la:
(...)
c)întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora, precum şi reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura fara serie si numar Lllalexa Lllalexa Buna ziua. Am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: o firma elibereaza 3 facturi cu chitantele aferente catre o persoana fizica, insa nici pe facturi ... (vezi toată discuția)
Decont cu bon de benzina 123eleny 123eleny care este termenul legal de depunere a bonului de benzina la un decont? poate bonul depasii perioada decontului? (vezi toată discuția)
Documente de pastrat la sediul social anelene anelene Care sunt documentele pe care o entitate juridica(societate comerciala, ong, asociatie profesionala, pfa, etc) este obligatoriu sa le pastreze la sediul social ... (vezi toată discuția)