Ma numesc D.F.
Am o intrebare la d-voastra, in legatura cu o firma de televiziune prin cablu:
In luna Octombrie am fost dat in judecata de respectiva firma , pe motivul ca as fi avut ceva debit restant la ei,si nu as fi predat anumite aparate, ale acelei firme. precizez ca am tot primit (scrisori) somatii de la ei, ca, daca nu ma conformez voi fi dat in judecata, urmat de alte amenintari, gen, voi fi executat silit,iar un angajat al respectivei firme s-a prezentat la mine acasa sa predau pretinsul aparat, i-am prezentat dovada ca acel aparat a fost predat, intocmind un document in care am precizat numarul, seria aparatului si data in care a fost predat. Eu am plecat de la aceea firma pentru simplul motiv ca nu au respectat contractul semnat intre mine si ei, dar ei ma obligau sa platesc intreg abonamentul, eu nemaiavand nici o obligatie fata de ei.La acel dosar am prezentat din nou dovada ca am predat aparatul, si am precizat ca respectiva firma imi incalca drepturile de consumator, prin simplu fapt ca nu si-au respectat contracutl si ei ma obliga la plata unor sume pretinse de ei. In urma acelor dovezi trimise de mine, firma respectiva isi retrage plangerea motivand ca eu ca si parat mi-am achitat toate datoriile (fals). Hotararea dateaza din data de 05.11.2013,Cu recurs in termen de 30 zile.
As dori sa stiu daca ii pot actiona in instanta si sa pretind de la ei daune morale.
Astept un raspuns.
Cu stima si respect D.F. :)
Puteti initia un litigiu separat, daca aveti probe in sensul celor sustinute de dvs. si bani pentru taxa de timbru, proportionala cu cuantumul pretentiilor.
probe am, in afara de acele scrisori, pe care le-am aruncat nestiind ca se va ajunge aici, in rest le-am pastrat, si as dori sa stiu cat ar costa taxa de timbru la o suma de 50 000 euro? multumesc pentru raspuns.
Nu aș zice că este simplu răspunsul la întrebarea privind taxa de timbru.
Astfel, la o primă vedere, Art. 7 al OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru prevede: Actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se taxeaza cu 100 lei
Însă dvs nu aveți o astfel de acțiune, chiar dacă solicitați daune morale, acestea nu privesc onoarea, demnitatea, reputația. Deci, s-ar taxa la valoare.
Prin urmare, am putea vorbi despre coeficientul arătat la Art. 3: (1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
e) intre 50.001 lei si 250.000 lei — 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
Totuși, dacă reușiți săformulați o acțiune cu obiect principal drepturile consumatorilor, ați putea beneficia de scutire de taxă: Art. 29
(1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ordinare si extraordinare, referitoare la:
f) protectia drepturilor consumatorilor, atunci cand persoanele fizice si asociatiile pentru protectia consumatorilor au calitatea de reclamant impotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile si interesele legitime ale consumatorilor;
Ceea ce ar mai trebui spus este că instanțele nu acordă, în practică, cuantumul cerut de dvs. Poate în cazuri foarte grave, dar în nici un caz în spețe de genul celei expuse de dvs.