avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Monografie contabila utilaj amortizat integral
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Monografie contabila utilaj amortizat integral

Buna ziua.

Sunt in urmatoarea situatie: in luna ian. 2014 se amortizeaza integral un utilaj pe care firma il va utiliza in continuare in procesul de productie. Ce inregistrari contabile trebuie sa fac? Eu m-am gandit in felul urmator:

In 31 ianuarie inregistrez amortizarea aferenta ultimei luni de amortizare:
6811 = 2813 Amortizarea lunara

Daca utilajul va fi folosit in continuare trebuie sa fac inregistrarea:
2814 = 2131 Valoarea utilajului
si 8035 Valoarea utilajului

Este corect?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 08:00, 8 Ianuarie 2014
Conform OMFP 3055/2009 :
[ link extern ]
(pagina 45)
114. - (1) O imobilizare corporală trebuie scoasă din evidentă la cedare sau casare,
atunci când niciun beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sa ulterioară".
...
- 121.
(pagina 47)
(3) Dacă o imobilizare corporală complet amortizată mai poate fi folosită, cu ocazia reevaluării acesteia i se stabileşte o nouă valoare şi o nouă durată de utilizare economică, corespunzătoare perioadei estimate a se folosi în continuare.


Prin urmare daca utilajul este folosit in continuare nu-l veti scoate din evidenta .
Utilajul poate ramane in evidentele contabile la valoarea initiala? Adica, contul 2131 va avea acelasi sold debitor pana cand societatea decide sa vanda sau sa caseze utilajul? Sau trebuie sa angajeze un expert evaluator care sa stabileasca o noua valoare a utilajului? Va multumesc.
Da, utilajul va ramane pana la casare sau vanzare in evidentele contabile la valoarea pe care o aveti acum sau poate fi reevaluat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate miutaradu miutaradu ce nota contabila se face la amortizarea totala a unui utilaj(de exemplu masini de cusut) mentionez ca ele functioneaza in continuare (vezi toată discuția)
Reevaluare imobil loloiu loloiu am un imobil compect amortizat val intrare 2912 amortizat 2912. sa facut prina reevaluare la data de 31.12.2012 si sa dat o valoare de 2690 lei ... (vezi toată discuția)
Reducere 15% impozit cladire amortizata integral si reevaluata ulterior yssas yssas buna ziua! este posibil ca in cazul unei cladiri apartinand unei sc sa beneficieze de 15% reducere la impozit daca cladirea a fost total amortizata dar si ... (vezi toată discuția)