Fiindca detineti imobilul dinainte de casatorie, acesta reprezinta un bun propriu al dvs care nu va face obiectul unui eventual divort al sotilor, neintrand in comunitatea de bunuri. Deci sotul nu va avea drepturi asupra acestuia in cazul unui divort.
Cu totul alta este situatia in care dvs decedat si sunteti inca casatorita. In acest caz, sotul va avea vocatie la mostenirea legala, alaturi de fiica dvs, alaturi de bunurile pe care le aveti in patrimoniu la data decesului.
Cat despre a va sfatui ce tip de act juridic ar fi recomandat, decizia este in functie de situatia dvs concreta, de varsta fetei, de relatia pe care o aveti cu ea etc. Poate fi o vorba despre o vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager, donatie, testament ....
Am inteles partea cu decedatul, dar daca el contribuie la imbunatatirea casei si adauga un etaj,o mansarda,atunci nu este un bun comun?iar copilul meu are 14 ani ,ce m-ati sfatuit dumneavoastra sa fac adica contract de vanzare-cumparare nu se face de la 18 ani?am uitat sa spun ca are si el un copil major
[Editat de admin - Nu mai scrieti cu litere mari. Textele scrise cu majuscule se citesc greu; in plus, asa cum v-a scris deja moderatorul, incalcati Regulamentul de postare in forum.]
Daca vreti sa "scapati" de casa din temere fata de ... alesul dvs., nu uitati ca fiica dvs. (careia intentionati sa-i vindeti/donati etc) va avea si ea ... alesul ei (cu care va fi mai usor sau mai greu de trait sub acelasi/fost al dvs acoperis, dar nu neaparat in functie de clauzele pe care le-ati inserat in act). Macar pe alesul dvs. il cunoasteti deja (atat cat se poate cunoaste un om). Si de va ajunge sa aiba ceva (1/4 - cota sotului supravietuitor) din averea dvs. inseamna nu numai ca MOARTEA v-a despartit, dar si faptul ca ati plecat dvs. inaintea lui.
Si ...daca veti mai avea un copil? Intreb si eu ... :) Nu trebuie sa-mi raspundeti. Doar sa va ganditi cum ar putea schimba asta hotararea dvs. de acum in privinta unui anume act. Si sa intelegeti de ce in drept nu exista retete, ci solutii de la caz la caz, cu luarea in considerare a oricarui amanunt.
Este adevarat ca doar daca veti intelege foarte bine toate efectele juridice ale actului juridic puteti lua o decizie in cunostiinta de cauza si inteleapta.
In astfel de cazuri se merge sa se consulte un avocat si se discuta cca o ora sau chiar mai mult daca este necesar pana la momentul in care va lamuriti sau pana in momentul in care avocatul ajunge la concluzia ca v-ati lamurit cu privire la toate aspectele juridice analizate.
In cateva minute sunt slabe sanse sa va lamuriti pe deplin daca ne gandim ca avocatii invata aceste lucruri in mult timp si in niciun caz in cateva minute...
Doar in caz de mostenire sotul ar avea drept si daca veti fi casatoriti la acea data a decesului.
Cat priveste imbunatatirile situatia poate fi similara si daca face imbunatatiri la imobil si nu sunteti proprietar dvs..
Adica bunul nu va deveni comun dar vor exista exact aceleasi probleme juridice indiferent cine va fi proprietarul.
copii clar nu o sa mai am,viitorul fiicei mele nu stiu cum o sa fie,viitorul meu sot iar nu stiu ce pretentii va avea la casa,dar clar este ca el doreste ceva <<al lui<<la casa asta pt ca vrea sa construiasca ,un etaj,o mansarda,etc,