Decizia de sanctionare pe care am primit-o si pe care vreau sa o contest, este emisa pe data de 24.12.2013 dupa care s-a intrat in libere pana pe data de 06.01.2014, aceasta fiindu-mi comunicata in data de 07.01.2014.
In aceasta conjunctura, se poate considera ca termenul legal de comunicare de 5 zile calendaristice de la data emiterii nu s-a respectat, sau se tine cont de faptul ca institutia nu a avut activitate in perioada respectiva?
Si o alta intrebare:
La cercetarea disciplinara care a avut loc, am explicat verbal cat se poate de detaliat faptele si am depus Nota Explicativa, concluzia finala atunci fiind, verbal spus, ca faptul incriminat era "un lucru minor care nici nu trebuia sa faca obiectul unei cercetari disciplinare", dar la final se pare ca nimic din apararea mea nu a fost luat in considerare, alegandu-ma cu sanctiunea. Eu pot solicita si angajatorul este obligat sa-mi puna la dispozitie Procesul Verbal in urma sedintei?
Va multumesc mult,
1. Acel termen nu are nicio relevanta. Este un termen de recomandare, depasirea lui nu duce la nulittaea deciziei de sanctionare.
Termenul de 5 zile calendaristice în care trebuie comunicată decizia de sancţionare disciplinară nu are natura juridică a unui termen de decădere, ci constituie un termen de recomandare. În caz de nerespectare consecinţa este lipsa producerii de efecte juridice a deciziei de sancţionare. (Al. Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 612).
2. Termenul de 30 de zile pentru contestarea deciziei de sanctionare incepe sa cirga din data de 07.01.2014 - data comunicarii. Astfel, ultima zi in care veti putea promova actiunea in instanta este data de 07.02.2014
3. . Având în vedere dispoziţiile art. 268 alin. (2) lit. c) şi f) din Codul muncii - in prezent art.252 alin.1 lit. c si f C.mun. - , este nulă absolut decizia de sancţionare disciplinară care nu precizează expres motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile şi instanţa competentă. (Tribunalul Arad, sentinţa nr. 613/2003, rezumată de Dacian Gagea în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2004, p. 118; Curtea de Apel Craiova, Secţia a II-a Civilă şi pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia nr. 7665 din 29 august 2008, www.jurisprudenta.org)
In cazul in care ma adresez conducerii institutiei cu o solicitare de revizuire si anulare a Deciziei de sanctionare, exista cadrul legal pentru aceasta, sau o data emisa, decizia nu mai poate fi schimbata(anulata) decat in urma unei Hotarari judecatoresti?
Multumesc
Potrivit jurisdicţiei muncii în cazul în care conducerea unităţii a hotărât aplicarea sancţiunii disciplinare ar constata netemeinicia sau nelegalitatea măsurii luate , are posibilitatea , în principiu să revină asupra acesteia , să o revoce.
O asemenea măsură este posibilă deoarece nici un text legal nu interzice revocarea , iar pe de altă parte, decizia de desfacere a contractului de muncă nu este un act jurisdicţional care prin esenţă este irevocabil.
Revocarea va produce efecte retroactiv la data emiterii actului revocat.