avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Emitere facturi fara TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Emitere facturi fara TVA

buna ziua, Pe perioada iulie -sept 2013 am avut suspendarea dreptului de platitor TVA din cauza nedepunerii declaratiei 300,pe aceasta perioada facturile de vanzare trebuia sa le emit fara TVA? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:18, 9 Ianuarie 2014
Cod fiscal:

ART. 153 Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA

(9) Organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

d) dacă nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de taxă prevăzut la art. 156^2, dar nu este în situaţia prevăzută la lit. a) sau b), din prima zi a celei de-a doua luni următoare respectivului semestru calendaristic. Aceste prevederi se aplică numai în cazul persoanelor pentru care perioada fiscală este luna sau trimestrul. Începând cu decontul aferent lunii iulie 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală luna calendaristică, respectiv începând cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane impozabile în scopuri de TVA dacă nu a depus niciun decont de taxă prevăzut la art. 156^2 pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei care are perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, dar nu este în situaţia prevăzută la lit. a) ori b), din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxă în prima situaţie şi, respectiv, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxă în a doua situaţie.


ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1^3) Contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate, dar sunt supuşi obligaţiei de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VI, aferentă operaţiunilor taxabile desfăşurate în perioada respectivă. Pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operaţiunilor care urmează a fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VI, se ajustează în favoarea persoanei impozabile, prin înscrierea în primul decont de taxă prevăzut la art. 156^2 depus de persoana impozabilă după înregistrarea în scopuri de TVA, sau, după caz, într-un decont ulterior, taxa aferentă:

a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, în momentul înregistrării;

b) activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe bază de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul înregistrării. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la momentul înregistrării. În cazul bunurilor de capital se aplică prevederile art. 149;

c) achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmează a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) şi b) înainte de data înregistrării şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată.



deci e corect ca am emis factura cu tva .Clientul spune ca trebuie sa i restituim suma care reprezinta tva ul .insa corect era ca el sa verifice starea furnizorului la data inregistrarii facturii si sa inregistreze factura fara tva ,urmand ca la data cand acesta isi recupereaza dreptul de deducere tva sa inregistreze pe regularizari tva .E bine asa?
Da emiteti facturi cu TVA. (Vedeti si aici [ link extern ] )

ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1^4) Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabilii persoane impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) şi au fost înscrişi în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulată, nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită şi/sau a achiziţiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006, cu modificările şi completările ulterioare.


Va trebui sa depuneti Declaratia 311 [ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
multumeac mult pentru raspunsul prompt , insa mai am o nelamurire , clientul meu nu mai beneficiaza de TvA ul respectiv in perioada urmatoare in care eu imi recuperez acest drept ?
bubby a scris:

multumeac mult pentru raspunsul prompt , insa mai am o nelamurire , clientul meu nu mai beneficiaza de TvA ul respectiv in perioada urmatoare in care eu imi recuperez acest drept ?


Din pacate nu. Trebuia sa verifice: Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulată, si atunci ar fi vazut ca nu poate deduce.

Acum daca nu vreti sa il pierdeti ca si client ii faceti o reducere...


Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reactivare platitor tva hanganumagdalena hanganumagdalena O societatea care nu a efectuat operatii economice in sfera TVA intr-o perioada de 6 luni consecutive, si i-a fost anulata din oficiu inregistrarea in ... (vezi toată discuția)
Anulare cod tva decont stelach stelach Buna ziua O firma la care a fost anulat din oficiu codul tva, din cauza depunerii deconturi de tva pe zero, pentru ca nu a avut activitate, pentru as ... (vezi toată discuția)
Anulare cod tva auradobrin auradobrin Am primit o decizie prin care mi se anuleaza din oficiu codul de tva cf art 153 alin 9 lit e. In decontul trim 3 nu am avut activitate pentru ca era o firma ... (vezi toată discuția)