DlGoe a scris:
S-a mai propus aici infiintarea unui topic despre drepturile persoanei cand vine in contact cu autoritatile, inclusiv si mai ales cu organele de represiune. Inca nu-i tarziu!
Consider ca totul a pornit cu savarsirea infractiunii de violare de domiciliu Politistii au intrat in locuinta fara a avea mandat. Conform art.27 din Constitutie ,,domiciliul şi reşedinţa persoanei sunt inviolabile". Fapta este prevazuta si pedepsita prin art.192 Cod penal. Ce a urmat este o consecinta fireasca daca ma pot exprima asa. Bine zice dl av. lascoschi : ,,mai bine nu le deschideati usa". Cu tot respectul d-le avocat, romanii, marea lor majoritate, au trait ani buni sub regimul comunist cand drepturile persoanei erau la cheremul militistilor, securistilor, procurorilor, activistilor. Si situatia s-a perpetuat de ambele parti, atat la cetateni cat si la organele de represiune.
@Ionut M... Nu va lasati, angajati-va un avocat, bun penalist !
P.S. Dupa ce am postat, am gasit ceva foarte interesant si zic eu legat de subiectul acesta. Va rog sa nu ratati filmuletul !
[ link extern ] /
Am vazut si filmuletul.
Astfel de situatii sunt destul de incurcate din punct de vedere juridic.
Da, romanii nu stiu sa isi apere drepturile si este si foarte greu sa faca singuri asa ceva.Mostenirea din regimul comunist a afectat mult situatia.
Drepturile fundamentale ale omului pot fi foarte usor incalcate in Romania.
In astfel de cazuri, dupa un proces desfasurat in Romania se poate sesiza CEDO daca persoana nu obtine castig de cauza in fata instantei nationale.
In astfel de probleme juridice instantele din Romania pot avea tot felul de probleme...si in general nu vad cu ochi buni astfel de procese.
Nu cred ca este necesar a se deschide un forum special cu asa ceva deoarece se poate posta la drept penal, la drept civil sau la CEDO.
Oricum, politistii nu aveau dreptul de a lovi si scuipa o persoana incatusata.
Daca este adevarat ceea ce sustine userul s-a adus o incalcare grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Poate fi de natura penala sau de natura civila o astfel de atitudine a politistilor.
Adica se poate depune o plangere penala dar se poate deschide si un proces civil.
Datorita solicitarii de daune materiale in general se practica o plangere penala.
Astfel de plangeri au un curs foarte lent cateodata si se finalizeaza cu NUP.
Apoi se ajunge la CEDO...