Buna seara! Va rog sa-mi spuneti, daca cheltuielile de executare silita trebuie sa fie platite inainte de a incepe executarea, de cel care apeleaza la un executor? Exista posibilitatea ca aceste cheltuieli sa si le retina executorul din suma care a recuperat-o sau este obligatoriu sa achiti intai aceste cheltuieli de executare? Multumesc!
Nu trebuie sa avansati decat acele cheltuieli necesare pentru demararea executarii, taxe de timbru, etc si nu toate cheltuielile de executare. De exemplu executorul nu are voie sa va ceara onorariul in avans.
Insa in practica se intampla destul de des ca executorul judecatoresc sa solicite de la inceput onorariul, in lipsa acestuia refuzand sa treaca la solutionarea cererii formulate de catre executor. Nu doresc sa intru intr-o eventuala contradictie, expun doar ce se poate intampla la executor. Si eu spun ca executorul judecatoresc trebuie sa perceapa doar cheltuielile necesare demararii procedurii, insa pana acum nu am intalnit un executor care sa accepte aceasta modalitate. Cel mult au acceptat sa se achite jumatate din onorariul stabilit la inceput, urmand ca in urma finalizarii executarii silite sa-si recupereze cealalta parte din onorariul stabilit de la debitor.
Perfect de acord cu privire la executori si practica lor. Cer, ba chiar isi modificasera statutul ca sa poata cere onorariul in avans. Asta nu inseamna ca trebuie sa le si dai.