avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Respectarea programului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Respectarea programului de lucru

Buna ziua.Sotia mea, ca orice anjajat probabil de altfel, are in fisa postului prevazut un program de lucru de 8 ore/zi, 5 zile /saptamana , adica 40 ore /saptamana..Inteleg ca asta nu se respecta nicaieri , ca sunt exceptii , zile in care stai mai mult ....sau in loc de 8 ore stai 9 ore ( fiind inclusa aici si o pauza de masa de 30 minute ) ..ok, dar sa stai zilnic minim 10 ore , iar in 2 zile ale saptamanii 11 sau 12 ore ( 8 - 20 ) nu mi se pare deloc normal.Nu mai spun ca este si gravida + un alt copil de 1 an si ceva acasa .
deci de la 40 ore /saptamana se ajunge la 55 ore/sapt sau 60 cand se merge si sambata .
Evident ca nu este singura nemultumita sau sau in situatie similara ( gravida,copil,etc), dar nimeni nu comenteaza nimic, de frica ....daca incerci sa spui ceva li se spune ca nu-i tine nimeni cu forta acolo si ca sunt alti 30 la coada gata sa le ia locul ...
Concediul de odihna aferent anului trecut nu a fost efectuat integral din diverse motive ( ba ca vara nu se poate lua mai mult de o saptamana de concediu, ba ca in decembrie nu si ia nimeni concediu , etc ) ....Si asta a fost dintodeauna ...
Intr-adevar veniturile sunt peste medie ( fiind vorba de domeniul in care se invart cei mai multi bani din lume si unde mafia nu are limite ) , dar asta nu justifica in niciun fel aspectele sesizate de mine mai sus.
Intrebarea mea este daca se poate face o sesizare la ITM ( sau unde altundeva ? ) , daca asta ar putea remedia in vreun fel lucrurile, si cine ar trebui sa faca aceasta sesizare/reclamatie ? (doar cineva care lucreaza la compania respectiva sau as putea face eu acest lucru , cunoscand toate aceste nereguli ? ) ..
Sincer, traind in Romania nu mi-as pune prea mari sperante , pentru ca sefii acestor mari companii au relatii peste tot, si uneori chiar "ameninta" cu asta...Dar totusi , aici in oras , o astfel de companie, cu acelasi domeniu de activitate , si condusa de cel mai prosper om de afaceri din oras , se pare ca a avut aceleasi probleme privind respectarea programului de lucru al angajatilor, si cert este ca in momentul de fata , lucrurile s-au schimbat , in sensul ca programul de lucru se respecta si este de la 8/9-17 iar sambata LIBER..
Stiu ca au fost reclamatii, controale , dar nu cunosc detalii...Sediul central al acestei companii este aici unde au fost si controalele, iar sediul central al companiei de care va spun eu este in Bucuresti, iar aici este doar o filiala.Conteaza si acest aspect ? ( in sensul ca orice reclamatie ar trebui facuta la Bucuresti? locatie unde se cam respecta oricum programul , din cate am inteles )
Multumesc
Buna ziua,
formulati o plangere la ITm-ul local intrucat legislatia muncii se incalca de catre cei din filiala respectiva.
Atentie, daca sefii doamnei afla cine le-a facut plangerea s-ar putea sa se razbune pe sotia dumneavoastra facandu-i zile negre si obligand-o sa plece singura.
Dumneavoastra luati in calcul toate aceste aspecte.
nu uitati ca un loc de munca la o institutie unde salariul este bun spre foarte bun, intr-un oras de provincie, este greu de gasit.
Multa bafta si intelepciune.
Vedeti daca discutand civilizat si discret cu seful de filiala nu rezolvati mai bine problema sotiei avand in vedere si situatia speciala a ei.
Buna seara. N-ar avea cu cine sa poarte o discutie civilizata, si o sa va prezint in acest sens o dovada " proaspata" . Sotia mea , oricum nu se va mai intoarce la aceasta companie, iar pentru ceea ce s-a intamplat azi, clar ar trebui facut ceva.
Astazi si -a informat sefa cu privire la faptul ca este insarcinata. In fata nu i s a spus nimic , pentru ca asta e tipic acestei individe. Dar " a luat foc" si a trimis un e-mail tuturor angajatelor .Va redau mai jos continutul acestui e-mail:

"

Avem in depozit, la preturi accesibile, TP ( termen de plata)30 zile pt angajati (daca nu va incadrati va ajut personal):

MIRENA 20MG/24H CUTIE X 1DISP INTRAUTERIN
DUREX PREZERVATIV EXTRA SAFE X 6BUC (si multe alte sortimente...)
MICROGYNON X 21DRJ
LOGEST X 21DRJ

si lista continua...

In 2014 nu mai vreau vesti.
Si nu glumesc.

Sunt pro pt acest lucru, dar pe rand....
Stiti bine cum a fost anul 2012... cele care ati fost pe aici, va amintiti.
Daca nu intelegeti, ofer consultanta in particular.
Daca vreti altceva pt voi, nu e nici o problema, nici o suparare, dar nu in 2014 aici.

Imi cer scuze, dar nu am mai putut sa va mai spun o data fata in fata... de aceea va scriu... pt ca vad ca pe unii intereseaza doar poartea personala si li se rupe de restul...
E OK, pe toti ne intereseaza partea personala, mai mult decat orice.... dar cand cineva face acelasi lucru de doua ori la rand... nu vreau sa mai comentez.

Sunt convinsa ca ati priceput.

Atat.
Fara comentarii pe subiect.

Multumesc pentru intelegere."


CE PARERE AVETI?
O sa va spun nemultumirea mea, ca angajator, apropo de femeile "insarcinate". Si vorba unui cunoscut, sa evitam sa angajeam femei. Din fericire, activez pe domeniul tehnic si am nevoie mai mult de barbati.

Statul roman ( tot de aici pleaca toate ! ) te obliga sa platesti o parte din concediul medical anterior sarcinii din banii firmei.
Apoi salariile i le da tot firma, timp de mai multe luni, cu recuperare de la Casa de Sanatate. Casa de Sanatate mi-a platit dupa muuulte luni intarzilere. Firma daca intarzie la stat, penalizeaza si nu putin.

Nu mi se par aceste lucruri normale, nu era copilul meu, era al angajatei si al sotului ei, al firmei nici atat.

Inteleg si respect viata privata a fiecarei persoane, toti avem familie si ne dorim copii, dar sistemul nostru e tampit, cel putin prin ceea ce va spuneam mai sus, si creeaza stari de nemultumire si conflict.


Pe de alta parte, despre orele suplimentare, daca tot pleaca de la companie si nu va mai intereseaza sa revina, ati putea face reclamatie la ITM. Dar sa nu aveti mari asteptari...

Altfel, discutia despre ORE SUPLIMENTARE este dificila, la modul ca orele suplimentare se platesc doar daca au fost cerute expres ( probabil in scris ) de catre angajator, altfel acesta poate spune ca angajatul a stat peste program pentru ca nu si-a facut norma, sau ca acesta intentionat nu isi face treaba in timpul programului ca sa faca ore suplimentare si sa ceara mai multi bani.

Acestea sunt doar aspecte care le-am gasit pe diverse forumuri.

Mentionez ca nu sunt specialist in domeniu.
Buna seara ! Cum sa mearga totul bine la locurile noastre de munca ,daca avem ca sefi ,o gramada de neciopliti si incapabili , pila sa fie ,nu conteaza ca este incapabil ,este sef .
inteleg si pozitia domnului cipito ca angajator ... o femeie insarcinata da multe batai de cap unei firme in sistemul din Romania ... daca femeile ar primi direct banii de la casa de sanatate ar fi cu totul altceva! si mai mult, cred ca pentru evitarea discriminarilor de genu "sa evitam sa angajam femei" - din pacate aceasta mentalitate este in Romania - cred ca cel mai bine ar fi sa se dea o lege in care si barbatii sa stea acasa cu copilul nu o luna cat e acum ... ci 6 luni! 6 luni femeile si 6 luni barbatii :)

cel mai bine pentru sotia dvs este sa plece de acolo!

Alte discuții în legătură

Program redus de lucru cosmina_y cosmina_y Buna ziua.Sunt insarcinata in 26de saptamanii si as dori sa stiu daca pot trece la program redus de 6ore pe baza adeverintei de la medicul specialist si in ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca in perioada cand angajata e insarcinata? petronela78_m petronela78_m Buna ziua, Ma inereseaza daca poate fi desfacut contractul de munca a unei angajate pe motiv ca postul acesteia i-a fost desfiintat din motive ce nu tin de ... (vezi toată discuția)
Angajatorul imi cere demisia nataliaz nataliaz Buna ziua, sunt agnajata unei companii de aprox 3 ani. La inceputul lunii ianuarie 2014 am aflat ca sunt insarcinata. Am anuntat conducerea firmei si am ... (vezi toată discuția)