avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediul de maternitate: 10,5 % din 390 sau din 600 ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediul de maternitate: 10,5 % din 390 sau din 600 lei?

Va rog sa ma lamuriti referitor la calcul 10,5% in cazul concediului de maternitate.

Nefiind contabil si obligata (prin imprejurari de moment) sa calculez un stat de plata am tot intrebat in stanga si in dreapta si am aflat pareri diferite…
Citind "prin" legi am dedus ca procentul de 10, 5 se calculeaza la salariul minim brut garantat in plata, adica 390 (?) lei (asa au spus si 2 contabili), dar altii au spus ca se calculeaza din minimul brut la nivel national / pe ramura (?), adica 600 lei.

In concluzie: calculez la 390 lei sau la 600 lei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 09:05, 10 Aprilie 2009
Contabilii de cand nu au mai facut state de salarii de cand era salariul minim 390?Salariul minim este 600
Da, dar salariul minim garantat in plata este 390. Intrebarea, pertinenta de altfel, este la care din cele doua "minime" se raporteaza procentul.
De aceea, art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 1051/2008 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata5, care dispune ca acesta s-a stabilit la 600 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, va modifica de drept, in baza art. 247 din Codul muncii si a art. 8 din Legea nr. 130/1996, art. 40 din Contractul colectiv de munca unic la nivel
Sursa avocatnet.ro
Corect, trebuia sa spun venitul minim garantat in plata este 390. El nu are legatura cu codul muncii si se aplica numai in sectorul bugetar, functionarilor publici.

Salariul minim este, intr-adevar, 600 de lei si la acesta se raporteaza indemnizatiile.
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Din suflet va multumesc pt interventii… :coffee:

Chiar nu stiu ce sa mai cred… Am fost la “casa de pensii” sa intreb… M-au trimis din birou in birou (4 la numar) unde am pus aceeasi intrebare… O doamna, in “biroul 3” a zis: “nu la 390 lei, la 440, dar intrebati la camera X…” La camera X mi s-a spus ca la 600 lei, care e min. brut negociat… dar m-a trimis la “casa de sanatate”… Voi merge acolo direct cu declaratie, anexa, cerere etc.. Daca nu e bine, ma cheama ele la ordine…:foottap:

Voi calcula din 600 lei… Mai bine dau mai mult decat mai putin…
Incep sa cred ca nici nu si-ar da seama daca le dau mai putin… Zic si eu, pt ca nu stiu care e “mecanismul”.

Alte discuții în legătură

Cas la concediul la concediul pentru sarcina si lauzie lory83_ro lory83_ro Buna ziua! Am si eu o intrebare in legatura cu retinerea cas pentru concediul medical de sarcina si lauzie,atat la angajat cat si la angajator. Caz concret:eu ... (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal ela david ela david Ce contributii plateste societatea pentru o angajata care este in concediu prenatal si a avut in ultimile 6 luni salariul brut de 440 lei?Sanatate si somaj am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal harnica harnica Buna ziua Sunt in concediu prenatal din 1 ianurie 2017. Pe statul de plata apare suma de 898 RON pe care trebuie sa o primesc de la angajator. Precizez ca ... (vezi toată discuția)