avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contributii concediu prenatal
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contributii concediu prenatal

Ce contributii plateste societatea pentru o angajata care este in concediu prenatal si a avut in ultimile 6 luni salariul brut de 440 lei?Sanatate si somaj am inteles ca nu plateste dar celelalte contributii?CAS angajator cum se calculeaza in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 13:29, 26 August 2007
Legea nr. 19 / 2000 privind sistemul public de pensii ai alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001, nu foloseste notiunea de concediu de maternitate, ci pe aceea de concediu pentru sarcina si lauzie si se refera la indemnizatia de maternitate.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

indemnizatia de maternitate nu se achita din fondul de salarii, deci societatea nu calculeaza si nu vireaza contributii pe aceasta. CAS angajator calculati pe fondul de salarii. Valoarea bruta a indemnizatiei o recuperati din fondul de concedii medicale 0.85%, prin diminuarea sumei datorate cu aceasta valoare.

indemnizatia de maternitate nu se achita din fondul de salarii, deci societatea nu calculeaza si nu vireaza contributii pe aceasta. CAS angajator calculati pe fondul de salarii. Valoarea bruta a indemnizatiei o recuperati din fondul de concedii medicale 0.85%, prin diminuarea sumei datorate cu aceasta valoare.

Eu lucrez in programul Contab Sql, care imi genereaza automat nota contabila salarii, iar inregistrarile pentru contributii apar , in urma introducerii concediului prenatal , doar pentru 4 persoane, deci fara cea care e in concediu .La CAS, doar am suma de 442 lei, in conditiile in care fondul brut salariii e 1766.Salariul brut al tutoror angajatelor e 440.Si daca aplic procentul de 19, 5% CAS asupr 1766, nu prea iese 442....De aici nedumerirea mea.
Cum completez declaratiile la CAS, somaj, etc? pentru 4 sau 5 persoane?Ca nu se potrivesc procentele ...
N-AM inteles cum recuperez din 0,85...ce am de recuperat daca societatea nu plateste nimic?D-na Tana, puteti detalia putin?

Imi cer scuze, am facut o greseala. Pe perioada de concediu medical CAS se calculeaza prin aplicarea procentului de 19, 5 % la salariul minim pe economie garantat in plata pentru zilele lucratoare de medical. Adica pentru o luna intreaga de concediu , CAS se va calcula aplicand procentul 19.5% pe 390 ron si apare distinct pe declaratie.

Pe cazul prezentat veti avea fond concedii medicale datorat 1766 x 0.85% = 15 lei. Indemnizatia de maternitate in valoare de x lei ( pe luna intreaga ar fi aproximativ 390 lei- calcul fugar), o deduceti din fondul de concedii si va ramane sa recuperati diferenta de la CASS (exemplu 390 - 15 = 375 lei de recuperat )
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2007
tana, utilizator

Scuze, am gresit anterior.Angajatorul calculeaza CAS 19.5% pe perioada de concediu medical aplicand acest procent la salariul minim pe economie garantat in plata aferent nr. zilelor lucratoare de concediu (art. 45 din OUG 158/2005) si va aparea distinct in declaratie.
Cum recuperati din fondul de concedii: aveti o suma datorata la fd concedii 0.85% de 15 lei ( aplicat la 1766 lei), plati efectuate din acest fond: indemnizatia de concediu prenatal : x lei ( in jur de 390 lei -calcul fugar), deci suma de achitat va iesi cu minus :aproximativ sa zicem 375 lei. Aceasta suma se recupereaza pe baza de cerere de la CASS.

Alte discuții în legătură

Concediu pre si post natal mmanu mmanu buna am nevoie de ajutor in urmatoarea problema o angajata incepand cu 1 iunie intra in concediu prenatal va rog sa imi spuneti cum calculez eu acest ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu maternitate vio38 vio38 Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea situatie. Incepand cu luna iunie 2009 o salariata a intrat in concediu de maternitate. Facand media zilnica din ultimile ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate: 10,5 % din 390 sau din 600 lei? trope_doi trope_doi Va rog sa ma lamuriti referitor la calcul 10,5% in cazul concediului de maternitate. Nefiind contabil si obligata (prin imprejurari de moment) sa calculez ... (vezi toată discuția)