Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea situatie. Incepand cu luna iunie 2009 o salariata a intrat in concediu de maternitate. Facand media zilnica din ultimile 6 luni lucrate, aplicand procentul de 85% si inmultind cu 21 de zile lucratoare din luna iunie 2009 am constatat ca venitul brut al acesteia este de 595 lei, mai mic decat salariul minim garantat in plata. Este vreo problema in cazul astea precum ca venitul salarial lunar e mai mic decat 600 lei? Calculul CAS de 10,5% se face cf legii la 600 lei, deci la o valoare mai mare decat cea revenita de fapt. Este corect? In plus, se calculeaza fd de garantare de 0,25% in cazul acestui concediu medical? Astept o parere de la dvs. si ma multumesc anticipat.
Parerea mea: indemnizatiile de concediu medical (maternitate) pot fi sub salarul minim daca asa rezulta din calcule, aceasta conditie prevazuta in Codul muncii se refera la concediile de odihna.
Nu se calculeaza fond de garantare 0.25%
OUG 91/2007
"ART. 7
(1) Angajatorii au obligatia de a plăti lunar o contributie la Fondul de garantare în cotă de 0,25%, aplicată asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurărilor pentru somaj realizate de salariatii încadrati cu contract individual de muncă, potrivit legii."
vio38:
1. Nu confundati salariul minim garantat cu indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
2. Salariul (inclusiv cel minim garantat) se acorda pentru munca depusa.
3. Indemnizatia pentru incapacitate de munca este o masura de protectie sociala a salariatului, pentru a nu ramane fara venituri in perioada cand este bolnav.
4. Parerile noastre personale despre o lege sau alta nu coincid intotdeauna cu parerea legiuitorului. Pana una-alta aplicam legile asa cum sunt (poate se vor modifica, cu timpul).