avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie 2015 si calcul concediu post si prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie 2015 si calcul concediu post si prenatal

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta si pe mine cu o dilema in legatura cu calculul indemnizatie de crestere copil cat si calculul salariului acordat prenatal si postnatal.
Sotia mea este profesoara si cel tarziu pe 1 iulie 2015 urmeaza sa nasca. Este suplinitoare, prin urmare are contract pe perioada determinata pana la data de 31.08.2015.
Pe data de 04.05.2015 va intra in concediu prenatal, asta inseamna ca de cand va intra in prenatal pana la sfarsitul contractului sunt 120 zile, prin urmare se incadreaza perfect in cele 126 de zile care se acorda inainte si dupa nastere.
A ales sa stea deja 2 ani , asta inseamna ca indemnizatia va fi 85% din salariu de 1000 ron net (aproximativ 850 Ron) . Ideea este ca in luna decembrie 2014, februarie 2015 si martie 2015 a incasat din drepturi judecatoresti suma de 5400 ron urmand ca prin iunie sa primeasca o ultima transa de 600 ron. (mentionez ca aceste sume sunt valori nete si au fost impozitate de catre stat). Aceste drepturi sunt drepturi salariale din 2008, 2009 cand li s-au oprit de domnul Basescu 15% din salariu cat si anumite sporuri.
Intrebarea este daca la calcului indemnizatiei se pun si acesti banuti deoarece rezultatul ar fi total diferit si anume ca ar iesii cu maximul de indemnizatie si anume cu 1200 ron, iar a doua intrebare este cum se calculeaza cele 4 luni de pre si postnatal. Se pun aceste drepturi si la calculul pentru aceste luni.

Va multumesc frumos si sper ca am fost destul de explicit.
Cel mai recent răspuns: ctimss , utilizator 17:42, 16 Februarie 2017
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se calculeaza astfel:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2415 x 35% = 845 lei
845 x 10,5% = 89 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 89 lei.
Acesti 89 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 84 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 89 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate

Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


2. - Indemnizatia lunara pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), dar nu mai mult de 1.200 lei.
- In aceste venituri intra cele din salarii si cele din eventuale concedii medicale si concediul de maternitate (prenatal).
- In legatura cu sumele acordate prin hotarare judecatoreasca ar fi bine sa intrebati la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc pentru raspuns, dar intrebarea mea era alta .

Ideea este ca in luna decembrie 2014, februarie 2015 si martie 2015 a incasat din drepturi judecatoresti suma de 5400 ron urmand ca prin iunie sa primeasca o ultima transa de 600 ron. (mentionez ca aceste sume sunt valori nete si au fost impozitate de catre stat). Aceste drepturi sunt drepturi salariale din 2008, 2009 cand li s-au oprit de domnul Basescu 15% din salariu cat si anumite sporuri.
Intrebarea este daca la calcului indemnizatiei se pun si acesti banuti deoarece rezultatul ar fi total diferit si anume ca ar iesii cu maximul de indemnizatie si anume cu 1200 ron, iar a doua intrebare este cum se calculeaza cele 4 luni de pre si postnatal. Se pun aceste drepturi si la calculul pentru aceste luni.
1. In mesajul anterior v-am raspuns:
- In legatura cu sumele acordate prin hotarare judecatoreasca ar fi bine sa intrebati la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro


2. La pct.1 din raspunsul anterior v-am aratat cum se calculeaza indemnizatia pentru conecdiul de maternitate (cele 126 de zile).

Bună seara. De la 1 iulie 2016 s-a modificat legea privind CCIC. Urmează să-mi depun dosarul pentru a primi indemnizația, insa nu sunt lămurită asupra unor aspecte. Lucrez în învățământ si în anii anteriori am primit ceva bănuți în urma proceselor castigate. Mă interesează dacă acesti bani din hotărâri judecătorești se adaugă veniturilor mele nete obținute din salarii pentru calcularea cuantumului indemnizației. Banii au fost dați în mai multe transe si corespund anilor 2008, 2009. 2010, însă au fost supusi impozitului în 2013, 2014 Si 2015.. Mă puteți lămuri? Mulțumesc anticipat.
Nu se iau in considerare , intrucat sumele sunt aferente anilor 2008, 2009 si 2010, dupa cum ati precizat.


Insa puteti intreba la ANPIS - Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială
[ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, postnatal simdog simdog Buna ziua, La un salariu brut lunar de 3565 ron, care ar fi cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, respectiv postnatal, adica cele 126 ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/postnatal ioanaina ioanaina Buna ziua, 2 intrebari, va rog,: 1. sunt insarcinata in 6 luni, in luna decembrie urmeaza sa nasc, salariul brut este 3200 lei, primesc si bonuri de masa, as ... (vezi toată discuția)
Prenatal, va rog ajutor! oanap1988 oanap1988 Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma ajutati cu o informatie, lucrez cu 2 ore pe cartea de munca de 6 luni si sunt insarcinata in 5 luni, pot primi concediu ... (vezi toată discuția)