Ieri -09.01.2014- m-am dus la administratorului companiei in cadrul careia am lucrat cu demisia "in dinti" cu preaviz de 20 zile conform art. 81 alin. 4 din legea nr. 53/2003.Administratorul mi-a spus sa reformulez cererea de demisie astfel incat de maine(n.r. 10.01.2014) sa nu mai vin.Zis si facut, reformulez demisia si scriu "in baza art. 81, alin. 8.Am predat situatia urmand ca astazi sa merg sa imi iau salariul si sa predau bunurile primite pe proces verbal de predare-primire.Astazi ma trezesc cu un referat conform caruia eu sunt dator companiei cu 109 ron din salariu justificandu-se ca am alimentat cu mai mult combustibil decat am consumat(conform raportului cu caracter informativ GPS).Nu am fost de acord sa semnez acel referat pentru ca pot sa jur ca nu m-am apucat de baut combustibil, iar ei au refuzat sa imi achite salariul si sa imi dea exemplarul meu de demisie semnat si stampilat si au spus ca vor intruni comisie de disciplina(sau ceva de genul) ca sa continuie "ancheta".In consecinta, am fost la posta si expediat o demisie cu confirmare de primire.Ce trebuie sa fac sa imi iau drepturile banesti?Sa ma duc la ITM?Ce ar trebui sa scriu in sesizarea de la ITM?Va multumesc anticipat pentru atentie/ajutor!
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
In CIM este specificat la lit. P(Alte clauze) alin. h.) alte clauze
Extras partial din CIM
O. Drepturi si obligatii ale partilor privind securitatea si sanatatea in munca:
.......
P. Alte clauze
a) perioada de proba este de xx zile
b) perioada de preaviz in cazul concedierii este de xx zile lucratoare bla bla bla
c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de xx zile lucratoare bla bla bla
d) in cazul in care salariatul urmeasa sa-si desfasoare activitatea in strainatate, informatiile prevazute la art. 18, alin. (1) din Legea 53.2003 si 40/2011 se vor regasi in CIM
h) alte clauze
Clauza h) nu poate fi considerata abuziva si astfel sa atraga nulitatea de drept a contractului?
Nulitatea de drept a unui c.i.m. nu exista. Nulitatea se constata. Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor. Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Neplata salarii
sfarghiuelena
Buna seara.Va rog sa-mi spuneti care sunt caile legale de atac in cazul neplatii salariilor pe o perioada mai mare de 3 luni,in conditiile in care tu continui ... (vezi toată discuția)