avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul consum de gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul consum de gaze

Buna ziua,
Sunt presedintele unei asociatii de proprietari și doresc să știu dacă este legal ca proprietarii de apartamente care nu au contoar de gaze naturale să plătească diferența de consum ce rămâne pe număr de personae după ce am calculat consumul celor cu contoar?
Există un temei legal? În ce bază pot aplica această metodă?
Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:19, 20 Ianuarie 2014
Doamna, in mod normal, proprietarii care au separat consumul de gaze naturale, nu au treaba cu reteaua veche. Ei au contor la usa, au incheiat contract de furnizare a gazelor separat, primesc facturi separat si cu asta basta. La dvs. nu este asa? Alimentarea cu gaze naturale a celor contorizati se face prin contorul general? Daca este asa, nu este normal, acestia trebuie sa aiba o retea separata.
Proprietarilor care nu au contor individual li se repartizeaza costurile rezultate din facura, proportional cu nr. de persoane care sunt in evidenta as. prop. si nu au treaba cu ceilati proprietari, contorizati individual.
Detaliati aceste intrebari pentru ca, personal nu inteleg situatia dvs.
Probabil aveti contoare pasante puse pe teava catre aragaz.
Da, este legal ca cei carora nu au contoare sa le repartizati restul pana la inchiderea facturii, dupa ce ati scazut consumul celor contorizati, conform HG 1588/2007 (art.37) cu normele de aplicare a Legii 230/2007.
În asociația noastră sunt 50 apartamente din care 40 au contoare individuale pentru gaze, restul de 10 ap. nu au dorit să-și monteze aceste contoare întrucât nu s-au fixat în afara apartamentului, ci, chiar în bucătăria oamenilor. Asociația are încheiat contractul de furnizare gaze natural cu furnizorul, nu proprietarii. Revin la întrebare și anume dacă acești proprietari nu au dorit să-și monteze contoare este corect să plătească toată diferența ce rămâne după ce s-a scăzut consumul contorizat de la ceilalți?
Da, este normal ca diferenta de gaze sa fie suportata de cei necontorizati, cei care au contoare fac economie, iar cei fara contoare le pot lasa deschise de dimineata pana seara.
Repartizati diferenta pe numarul de persoane prezente in fiecare apartament.
Nu numai asta, dar trebuie sa inchideti factura pe care ati primit-o de la furnizor, factura pe care se indica un consum global pe scara.
Este logic ca daca scadeti suma consumurilor contorizate, restul consumului apartine celorlalti, necontorizati.

Alte discuții în legătură

Contoar pasant de gaze nastasescuadriana nastasescuadriana Buna ziua. Locuiesc intr-un apartament de bloc si , la aragaz mi-am montat un contoar pasant de gaze-deci nu am centrala, ci, pur si simplu, pentru ca ... (vezi toată discuția)
De ce nu ne putem monta contor de gaze pentru un simplu aragaz? tonyyyy tonyyyy In bucataria apartamentului meu am un aragaz al carui propietar sunt. Aragazul este alimentat cu gaze printr-o conducta care se afla in bucataria mea. Pe ... (vezi toată discuția)
Sistare furnizare gaze naturale Nicu I. Nicu I. Bună ziua, De 3 zile, după două notificări din partea furnizorului de gaze, s-a sistat furnizarea gazelor naturale din cauza unor locatari care, din luna ... (vezi toată discuția)